Sinoć otvorena izložba „Žene umetnice Paraćina“ – do kraja marta u Kulturnom centru

 Sinoć otvorena izložba „Žene umetnice Paraćina“ – do kraja marta u Kulturnom centru

Više od 30 radova dvadesetak paraćinskih umetnica čini izložbu likovnih dela pod nazivom „Žene umetnice Paraćina“ koja je sinoć, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, otvorena u galeriji paraćinskog Kulturnog centra. Izložba obuhvata slike rađene različitim tehnikama, fotografije, umetničke predmete od različitih materijala.

Da otvori izložbu čast je pripala v.d. direktoru Kulturnog centra Nenadu Jevtiću koji je iskoristio priliku da sve prisutne podseti na značaj ovog praznika, njegove korene u svetskoj istoriji, ali i aktuelost i značaj teme ženskih prava do dan danas.

Na sam Međunarodni dan žena, opšte poznat i popularan praznik, drugu godinu zaredom, a verujem da će to postati tradicija u narednim godinama, Kulturni centar pod poktoviteljstvom Opštine Paraćin organizuje izložbu „Žene umetnice Paraćina“. Sam naziv izložbe govori da izlažu umetnice iz našeg grada – slikarke, vajarke i umetničke fotografkinje. One su se za ovu izložbu odazvale u velikom broju. Izložba će biti postavljena do kraja marta, ja zaista smatram da ova izložba zavređuje po više osnova da se vidi. Nije česta prilika da vidimo žene umetnice baš na jednom mestu, smatram da je to lepo, i naročito ovim povodom, na Osmi mart, mada mislim da bi to trebalo da se dešava i češće a ne samo kada je ovaj praznik u pitanju.

ističe Nenad Jevtić, v.d. direktora Kulturnog centra Paraćin.

Fotografkinje Foto kino kluba Paraćin rado se odazivaju i svojim umetničkim fotografijama obogaćuju ovakve izložbe kojima je fokus žensko stvaralaštvo.

Uvek se rado odazovemo kada nas Kulturni centar pozove, ovoga puta je devet ženskih autora izložilo svoje radove – Ana Prtrović, Anđela Ružić, Jelisaveta Miletić, Milena Milenković, Jasna Ružić, Emilija Ristić, Lana Radosavljević, Kruna Nikolić i ja, Maja Stošić. Skoro sve su relativno nove autorke te su ovde radovi koji su nastali u prethodne dve godine.

kaže Maja Stošić, predsednica Foto kino kluba Paraćin.

Emina Mladenović, paraćinska umetnica i jedna od autorki smatra da je dobra ideja udruživanja žena i kada je u pitanju umetnost, ali i druge oblasti života i rada:

Samo na taj način možemo da podelimo neka zajednička razmišljanja i probleme i podignemo svest ljudi, ne samo među suprotnim polom, nego i među suprotnim ženama. Jer mislim da žene u današnje vreme ne razmišljaju baš toliko o sebi, svom zdravlju i nekim stvarima koje mogu itekako da unaprede i pospeše. Mene kao autorku najviše inspiriše čovek, priroda, kao i veza između čoveka i prirode. Ta veza je malo dublja, u smislu da se bavim nekim malo širim, univerzalnim temama, ali koje opet pretočim u neki svakodnevni život.

objašnjava Emina Mladenović.

Izložba će biti postavljena do kraja meseca, a radno vreme galerije Kulturnog centra je radnim danima od 09-20h.

Povezane objave