Škola streljaštva i aktivnosti SK SFS Borac

 Škola streljaštva i aktivnosti SK SFS Borac

Devetoro mališana uzrasta od 10-14 godina iskoristilo je zimski raspust da besplatno pohađa školu streljaštva u okviru Streljačkog kluba SFS Borac. Ovaj klub školicu je organizovao u saradnji sa Sportskim savezom opštine Paraćin. Prema rečima trenera Dragana Zdravkovića, SK SFS Borac i tokom jeseni je organizovao školu za početnike, te za budućnost kluba ne mora mnogo da brine.

Zadovoljni smo odzivom dece i njihovim interesovanjem za ovaj sport. Mnogi od njih dolaze i sa sela i ne mrzi ih da nekoliko puta nedeljno dolaze da treniraju. Sa početnicima radimo sa vazdušnim puškama i oni vežbaju sa naslonom kako bi naučili kako se nišani. Već imamo nekoliko njih koji su se izdvojili kao talenti. Generalno, vladaju predrasude da je bavljenje sportskim streljaštvom nebezbedno za decu, a u stvari ovde je sve bezbedno i mogućnost povrede je daleko manja nego u ostalim sportovima.

kaže trener Dragan Zdravković.

Interesovanje za sportsko streljaštvo podjednako vlada i kod devojčica i kod dečaka. Nekoliko polaznika škole za početnike pitali smo šta su do sada naučili i šta im se najviše sviđa:

Baš mi se dopada ovaj sport i svašta sam naučila, s obzirom na to da nas je trener svašta nešto učio – kako da nišanimo i da stanemo i pucamo bolje. Planiram da nastavim da se bavim ovim sportom.

kaže jedanaestogodišnja Elena Milošević.

Za sada sam naučio kako da nišanim, kako da držim pušku i gde da gađam. Najviše mi se sviđa to što pucamo iz puške a ne iz pištolja.

objašnjava desetogodišnji Luka Milenković.

Najviše mi se sviđa to što mogu da streljam. Do sad sam naučio da pucam sa naslonom i da gađam metu.

kaže nam jedanaestogodišnji Đorđe Miljković.

U ovom streljačkom klubu puca se iz vazdušne puške i MK (malokalibarske) puške. U narednom periodu u planu je i nabavka dovoljnog broja vazdušnih pištolja, kako bi počeli i njima da pucaju. Preko 50 članova i članica kluba podeljenih u kategorije od pionira do seniora učestvuje na takmičenjima u regionu Centralne Srbije, ali i u Prvoj saveznoj ligi, odnosno Prvenstvu Srbije.

Tu su među takmičarima čak i naši poznati olimpijci, kao na primer Mikec i Sebić. Igramo i kolo Kupa i Lige Streljačkog saveza Srbije. Takmičimo se i kao pojedinci ali i ekipno. Tokom 2020. godine osvojili smo nekoliko pehara i plaketa na takmičenjima regiona Centralne Srbije. Tokom 2019. imamo osvojene pehare i u Prvenstvu Srbije.

ističe trener Zdravković.

SFS Borac klub je sa tradicijom dugom 75 godina. Krasi ga bogata istorija, a mnogi od članova napredovali su i posle takmičenja za Borac, te zaigrali za neke od vodećih klubove u zemlji.

Recimo, Dragan Donević koji je bio član našeg kluba sada je selektor u Partizanu i šef stručnog štaba reprezentacije. Naš nekadašnji talentovani takmičar Dejan Ivanković igrao je i u Partizanu, a Maja Sobek u Crvenoj zvezdi. Sada, jedna od naših najboljih članica Anja Popović nastupa za SK Partizan, pošto se zbog fakulteta preselila u Beograd.

ponosno ističe Zdravković.

Zalaganje i uspehe Streljačkog kluba SFS Borac propoznaje i Streljački savez Srbije, te je ovom klubu donirao elektronsku metu za pušku i pištolj, a u planu kluba za ovu godinu je nabavka još jedne ovakve mete kako bi uslovi rada bili što bolji. Prema rečima trenera, klub je za svojih 75 godina stalno bio aktivan i nije bilo prekida u radu. Situacija sa koronavirusom poprilično je poremetila ritam i treninga, ali i održavanja takmičenja, pa je prošla godina bila neizvesna i mnoga takmičenja nisu održana. Ova godina, sudeći prema rasporedu takmičenja biće znatno sadržajnija, a Paraćince već narednog vikenda očekuje regionalno takmičenje.

U subotu idemo za Niš, imamo Prvenstvo Centralne Srbije gde će nastupiti naša muška ekipa i pojednici juniori i seniori. Nadamo se dobrim rezultatima.

kaže Dragan Zdravković.

Streljački klub SFS Borac finansira se delom iz budžeta opštine, delom iz sopstvenih sredstava. Cilj kome će težiti, pored ostvarivanja uspeha na predstojećim takmičenjima, jeste i podsticaj mladih da se bave ovim sportom, da osete njegovu lepotu i draž, kao i poboljšanje uslova rada takmičara i takmičarki.

Povezane objave