Slike i crteži Srećka Zdravkovića od večeras u galeriji Zavičajnog muzeja

 Slike i crteži Srećka Zdravkovića od večeras u galeriji Zavičajnog muzeja

Više od trideset crteža i slika poznatog paraćinskog akademskog slikara Srećka Zdravkovića od večeras krase zidove izložbenog prostora Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Postavka nosi naziv Vreme snova, a taj „zagonetni svet“ Srećka Zdravkovića, kako ga je nazvao istoričar umetnosti Vlastimir Nikolić, bajkovit i nestvaran sa primesama stvarnosti i mašte, podstiče na razmišljanje. Zdravković kaže da njegovi crteži, ulja na platnu i akvareli nude rešenje i izlaz iz problema kakvo samo mogu da ponude umetnici:

To je lepota, a to mogu samo da ponude umetnici svih vrsta- režiseri, glumci, pesnici, slikari…Ja sam za onu Aristotelovu: „Dajte umetnicima da vladaju.“ Pre svega, deca treba da vide da je suština priče u jednom permanentnom radu.

objašnjava autor.

Srećko Zdravković koji je radni vek proveo u prosveti rekao je da je ova izložba namenjena pre sega mladima, odnosno deci.

Ja sam ove godine ostao u penziji i imao sam prilike da napravim jedan rezime onoga što sam radio u životu. Mi smo zadnjih, recimo, 15 godina urušili obrazovanje, posebno zadnje 2-3 godine onlajn nastavom – to je genocid nad obrazovanjem. Decu smo potpuno zapostavili, a puna su usta dece, puna usta neke slobode…Meni jeste zadatak da okupljam ljude, obraćam se deci, imam i svoju privatnu školu i mogu vam reći da deca koja su recimo problematična u školi kod mene rade besprekorno.

istakao je Zdravković.

Ovo je 53. samostalna izložba poznatog paraćinskog slikara Srećka Zdravkovića i biće postavljena u Zavičajnom muzeju do 4. decembra. Muzej će radnim danima biti otvoren za posetioce od 08-20h, a subotom od 10-15h. U svom obraćanju mnogobrojnim posetiocima na večerašnjem otvaranju izložbe on je istakao da će ih, s obzirom na to da je u penziji, ubuduće praviti češće.

Povezane objave