Slike Zorice Đorđević i Žarka Stankovića prvi put pred paraćinskom publikom

 Slike Zorice Đorđević i Žarka Stankovića prvi put pred paraćinskom publikom

slike Zorice Đorđević

Paraćinski likovni umetnici Zorica Đorđević i Žarko Stanković, „pojačani“ umetnikom iz Jagodine Dejanom Dekijem Milivojevićem, u petak će prvi put svoja dela predstaviti Paraćincima i to Velikom izložbom malih formata 2+1.

Iako godinama zaposleni u paraćinskom Kulturnom centru, umetnici Zorica i Žarko kažu da će se njihova dela prvi put naći u prostoru galerije za koji mnogi gostujući umetnici govore kao o jednom od najlepših izložbenih prostora.

Ideja za izložbu rodila se na putu za jednu likovnu koloniju negde početkom godine. Spontano, onako usput, pošto nas dvoje i Dejan Deki Milivojević inače stalno zajedno idemo na kolonije. S obzirom na to da je galerija mala za velike formate tri autora, rešili smo da izložene slike budu malih formata, tako da će naveća slika biti dimenzija 30×30. Što se mojih radova tiče, vodila sam se idejom da to bude reljef-slika, dakle nisu klasične slike u pitanju.

kaže Zorica Đorđević.

Svaki od troje autora izložiće po 25 svojih radova, što znači da će se u prostoru Kulturnog centra naći 75 slika malog formata. Dejan Milivojević, jedini Jagodinac među autorima, iza sebe ima 10 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a najčešće radi ženske portrete. Prema rečima Žarka Stankovića, umetnika koji se slikarstvom bavi više od četiri decenije i koji je izlagao širom Evrope a u Paraćinu nijednom, svaki autor predstaviće se onim što mu je blisko, što inače radi i što ga motiviše.

Nismo se trudili da budemo slični. Deki radi uglavnom ženske portrete, ženske aktove, Zorica radi enformel, a ja radim slike sa stihovima i slovima, uz stihove pesama naših pesnika pravim atmosferu koja ih prati. Tako da, recimo, ko ne zna koji su stihovi u pitanju ili ne može da ih pročita, sama atmosfera će mu reći o čemu se radi.

kaže jedan od umetnika i urednik likovnog programa Kulturnog centra Žarko Stanković.

Upravo ta raznolikost motiva, tehnika, kao i kombinovanje realnog sa apstraktnim, ovu izložbu čini drugačijom od ostalih. Otvaranje Velike izložbe malih formata 2+1 zakazano je za 3. decembar u 19h.

foto: KCP

Povezane objave