ŠMINKANJE LETI i najčešće GREŠKE

 ŠMINKANJE LETI i najčešće GREŠKE

foto: pixabay.com

Lepršava letnja haljina za šetnju ili večernji izlazak, sandale na preplanula stopala i lagana, neobavezna letnja frizura. Sve je tu, ali čitav stajling ne može biti savršen bez nje – šminke kojom „prikrivamo“ po neki nedostatak, a ističemo ono najlepše na našem licu. Sve je gotovo – i posle nekoliko instagram selfija spremne smo da zablistamo gde god se pojavimo. Međutim, ispostavlja se da „magija“ ne traje dugo jer posle pola sata na vrelim letnjim temperaturama sve što smo stavile na lice počinje da se topi. Ovako počinje noćna mora svake žene koja usred leta krene našminkana gradom. Međutim, da li je ovo jedini mogući scenario?

Šminkeri širom sveta kažu da nije i da je moguće izbeći ukoliko se preparati koje koristimo prilagode najtoplijem godišnjem dobu. Osim što ne izgleda lepo, topljenje šminke može stvoriti i velike probleme na koži lica, upozoravaju stručnjaci.

foto: pixabay.com

OBAVEZAN zaštitni faktor i laganija podloga za šminku

Pre svakog izlaska na sunce najvažnije je naneti kremu sa zaštitnim faktorom, i to pola sata pre izlaganja suncu. Kako bi izbegli prosijavanje i topljenje pudera, mejkap stručnjaci savetuju da se iz upotrebe izbace teški tečni puderi. Preporuka umesto njih su BB kreme i laganiji tonirani serumi kojih na tržištu ima, a koji vrlo često sadrže i hijaluronsku kiselinu.

Kako bismo fiksirali podlogu, koristimo prah puder koji neće zapušiti pore i sprečiti kožu da diše. Treba izbegavati kompaktne pudere jer se oni mnogo čvršće vezuju sa tečnim puderom i stvaraju sloj koji može na visokoj temperaturi da optereti kožu. Ukoliko imate kombinovanu kožu koja ima tendenciju ka mašćenju, ipreporuka je izbegavati pudere sa hidratantnim komponentama i koristiti one matirajuće.

foto: pixabay.com

Bez rumenila i hajlajtera

Dnevna šminka tokom leta treba da bude blaga, gotovo neprimetna i da da svežinu licu. Visoke temperature svakako će doneti prirodno crvenilo u licu i sjaj, odnosno prosijavanje kože, zbog čega bi rumenilo bolje bilo zameniti nanošenjem tankog sloja bronzera.

Vodootporna šminka

Znojenje i izlučivanje sebuma u vrelim letnjim danima često rezultira time da nam je maskara svuda osim na trepavicama, a senka samo u prevojima na kapcima. Upravo zato se kao odlična letnja varijanta preporučuju vodootporne maskare i tuševi koji su otporniji na spoljašnje uticaje. Kremaste senke treba izbegavati tokom dana. Svakako, pre upotrebe senki na očne kapke treba staviti prajmer kako bi šminka bila postojana. Idealan letnji izbor su neutralne boje senke za oči jer sunce intenzivira svaku nijansu, tako da jarke boje senke na suncu mogu izgledati prenaglašeno.

foto: pixabay.com

Usne – teške karmine zameniti sjajem

Sjaj za usne treba da postigne vodenu svežinu na usnama, ali taj efekat na usnama će biti najizraženiji ukoliko smo usne prethodno iscrtali dugotrajnom olovkom koja će sprečavati da sjaj nestane i razlije se van ivica usana. Dugotrajnost olovaka zavisi od nivoa voštanih elemenata koji su u tim proizvodima povećani kako bi se održali čak i u dodiru sa vodom ili znojem bez razlivanja i razmazivanja. Od ličnog afiniteta zavisi odabir boja koje ćemo naneti, ali dugotrajne olovke za usne jedan su od najvažnijih alata ukoliko se šminkamo i izlazimo na sunce.

Fiksirajući sprej držaće naš mejkap čvrsto na mestu, pa će ga biti teže skinuti pre spavanja, te je preporuka koristiti ga onda kada je nepohodno da šminka „izdrži“ duži vremenski period. Dodatan koristan savet jeste imati kraj sebe  blot papiriće kako bismo s vremena na vreme uklonili višak masnoće sa lica.

Manje je više – ističu šminkeri, zato ovog leta šminku svedite na minimum, a posvetite se nezi lica kako bi ona i bez mnogo šminke izgledala zdravo i privlačno.

Povezane objave