SOVEMBARSKA BAJKA ZA MALU I VELIKU DECU ISPUNILA PARAĆINSKI KULTURNI CENTAR

 SOVEMBARSKA BAJKA ZA MALU I VELIKU DECU ISPUNILA PARAĆINSKI KULTURNI CENTAR

foto: Bojan Petrović Bokac

Ljubav prema sovama spojila je i nadahnula autorke iz čak tri grada da stvore jedinstvenu ilustrovanu zbirku pesama nazvanu Sovembarska bajka. Zbirka obuhvata 40 pesama čije su autorke Nataša Jovanović iz Paraćina, Ružica Golubović Sovka iz Beograda i Jelka Knežević iz Iđoša. Pesme su zapravo inspirisane crtežima sova koje je uradila i na fejstbuk stranici Tvoja sova plasirala grafički dizajner Nataša Jovanović:

Kada smo u vreme korone bili zatvoreni i nismo znali šta sa sobom da radimo, ja sam našla svoje bojice stare 20 godina, akvarel, koje sam koristila kao mlađa. Uzela sam da ih isprobam i nacrtala sovu jer sove mnogo volim. Vrlo brzo sam ih nacrtala mnogo i drugarice su bile oduševljene, svaka je htela da joj poklonim. Kako bih imala više istih primeraka, skenirala sam crteže, napravila pozadine i posle ih objavila na fejsbuk stranici Tvoja sova. Ljudima se svidelo, najpre su krenuli komentari u vidu srca, medvedića, e onda su počeli i komentari u stihovima – prvo je sthove pisala Ružica iz Beograda, pa Jelka iz Iđoša a pridružila sam im se i ja jer sam u osnovnoj i srednjoj školi dosta pisala. Pisale smo vesele pesme, ali i sa porukom – kako se ponaša na poslu, kako u školi, a kako kod kuće…dotakle smo istoriju, fiziku, matematiku, sport, razne teme. Zato ovo i jeste zbirka za veliku i malu decu.

objašnjava nam Nataša Jovanović.
foto: Bojan Petrović Bokac

Od ukupno čak 80 napisanih pesama, autorke su izabrale 40 onih koje će se naći u zbirci. Projekat je podržan od strane Opštine Kikinda, s obzirom na to da je Kikinda poznata kao grad sova.

Sovembarska bajka nastala je iz druženja na fejsbuku i to je jedna od najlepših stvari koja se desila – spojila nas je ljubav prema sovama. Krenule smo posmatrajući Natašine slike, a jedna od njenih sovica me je inspirisala da pišem stihove. Pridružila se i Jelka, a posle je i Nataša počela da piše pesme. U Kikindi koja je poznata po sovama bili su oduševljeni celom pričom i vrlo rado prihvatili projekat. Ponosni smo na celu našu priču i nastavljamo dalje sa novim projektima koji su nam još uvek kao bubice u glavi.

kaže Ružica Golubović Sovka, jedna od autorki pesama.
foto: Bojan Petrović Bokac
foto: Bojan Petrović Bokac

Sovembarska bajka uči nas šta je tajna, kako se uvećava drugarstvo, čuva prijateljstvo i uvećava ljubav. Svaka nacrtana sova razlikuje se od drugih i bila je nadahnuće da baš nju prate određeni stihovi. Paraćinci – i mali i veliki, prepoznali su značaj ove jedinstvene zbirke te se veliki broj njih našao na promociji održanoj u galeriji paraćinskog Kulturnog centra. A sudeći po broju Natašinih sovica kojih na fejsbuku sada već ima više od 200, nije nemoguće da Sovembarska bajka u budućnosti dobije i nastavak.

Povezane objave