Spasovdanci ne prestaju da zadaju folklorne domaće zadatke

 Spasovdanci ne prestaju da zadaju folklorne domaće zadatke

U Drenovcu je upravo završen godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva „Spasovdanski vez“. Spektakularno, kako smo već navikli od Spasovdanaca, nizale su se koreografije iz raznih krajeva Srbije, ali i Makedonije, s obzirom na to da je gostujući folklorni ansambl jedan od vodećih makedonskih kulturno-umetničkih društava „Jane Sandanski“ iz mesta Negotino. Prijateljstvo ova dva folklorna ansambla datira od skoro, ali, sudeći po rečima gostiju, Drenovčani su se pokazali kao odlični domaćini.

Večeras smo se predstavili publici raznovrsnim repertoarom – igrama i pesmama iz istočnog, severnog i ponešto od južnog igračkog područja. Zadovoljstvo nam je što smo u Drenovcu – prvi put, ovo je jedno urbano naseljeno mesto, dobra je atmosfera i domaćin se zaista potrudio da nam ništa ne nedostaje.

Aleksandar Arsov iz KUD „Jane Sandanski“ Negotino

Program večerašnjeg koncerta obuhvatio je čak tri nove koreografije domaćeg KUD-a, čime je izvođački repertoar Spasovdanaca značajno osvežen.

Za večeras smo spremili šest igara – igre iz Šumadije, zatim nove ciganske igre iz Vojvodine, igre iz Zapadne Srbije, iz Gornje Nišave, Vlaške igre i igre iz Crnorečja. Imamo tri nove koregeografije koje smo dugo spremali. Jako mi je drago što su nam tu gosti iz Makedonije, sada smo se prvi put upoznali i prijaju nam kao osobe, a i mi njima – to primećujemo, družimo se jako lepo sa njima i nadam se da će to ds se nastavi.

kaže Bojana Jeremić iz KUD „Spasovdanski vez“

Predsednik drenovačkog „Spasovdanskog veza“ Aleksandar Mihajlović u potpunosti je zadovoljan prikazanom igrom i atmosferom koja je večeras vladala u Drenovcu:

Koncert Kultura, bre! je odjeknuo bas onako kako smo i zamislili. Realizovati ovakav koncert, ogromno je zadovoljstvo. A jos veće zadovoljstvo je što smo u Drenovac uspeli da dovedemo folklorno društvo ovakvog kvaliteta i renomea. Naši gosti su vrlo profesionalni i atraktivni i mislim da su ostavili odličan utisak. Za nekoliko dana koliko su oni kod nas, uspeli smo da ostvarimo mnogo toga zajedničkog a takođe smo napravili ozbiljne planove za budućnost. Ja sam sasvim siguran da je slika koja je večeras otišla iz Drenovca pokazatelj kako treba pristupiti i raditi sa kulturom. Pre izvesnog vremena sam izgovorio da je hrabrost pogledati u oči kultru a potpuna ludost u njoj živeti. A mi je, eto, živimo… Spasovdanci će sada na zaslužen odmor a onda spremamo nove spektakle za jesen.

ističe Mihajlović.

Po svemu sudeći, Spasovdanci će već naredne godine imati priliku da Makedoncima uzvrate posetu, jer će KUD „Jane Sandanski“ tada proslaviti čak 45 godina postojanja.

Povezane objave