Spasovdanci oduševili paraćinsku publiku

 Spasovdanci oduševili paraćinsku publiku

Nakon premijernog izvođenja u drenovačkom Domu kulture, KUD „Spasovdanski vez“ večeras je svoju predstavu „Srpski đeneral se nikada ne predaje“ izveo na sceni paraćinskog Pozorišta.

Kapacitet Pozorišta je zbog epidemioloških mera bio smanjen, ali je gromoglasan aplauz kojim je više od 40 Spasovdanaca ispraćeno sa scene dokaz da je publika uživala u prikazu života srpskog generala, Drenovčanina, Ilije Gojkovića. Po završetku izvedbe, predsednik Kulturno-umetničkog društva „Spasovdanski vez“ iz Drenovca, Aleksandar Mihajlović preneo nam je prve utiske:

Prilagodili smo predstavu sceni u paraćinskom Pozorištu, ogromno je zadovoljstvo jer je pozorišna sala bila u punom dozvoljenom kapacitetu. Srećni smo jer je bilo mnogo novih lica, to su ljudi za koje je ovo u stvari premijera predstave. Naš plan je da predstava i dalje živi. Već uveliko dogovaramo neke druge gradove zato što je sama priča o predstavi i sama predstava veoma dobro odjeknula svuda i ja se nadam da ćemo imati još mnogo izvođenja tokom ove godine.

rekao je Aleksandar Mihajlović, predsednik KUD-a „Spasovdanski vez“.

Predstava „Srpski đeneral se nikada ne predaje“ prati život, ratovanje i smrt jedinog srpskog generala poginulog u Prvom svetskom ratu, rođenog Drenovčanina Ilije Gojkovića. Gojković se od ostalih vojskovođa izdvajao i po tome što je jedini unapređen u čin generala bez završene vojne škole. Njegov život okončan je u blizini Sicilije; nakon što je odbio da se preda neprijatelju, izgovorio je legendarnu rečenicu po kojoj ova predstava i nosi naziv, a zatim biva usmrćen paljbom iz nemačke podmornice.

Povezane objave