Srušio se zid peći u Staklari, proizvodnja se smanjuje na trećinu

 Srušio se zid peći u Staklari, proizvodnja se smanjuje na trećinu

foto: screenshot sfsparacin.com

U Srpskoj fabrici stakla Paraćin srušio se unutrašnji zid u staklarskoj peći, zbog čega je peć u kontrolisanom postupku pražnjenja, saopštila je kompanija putem svoje internet prezentacije. To znači i prekid većeg dela proizvodnje, pa će Staklara u narednim mesecima raditi sa oko 30 odsto kapaciteta.

U nesreći nije došlo do povreda radnika u fabrici, niti do izlivanja staklene mase. Radi se o peći, koja je bila dotrajala i za koju su se novi vlasnik fabrike, zajedno sa rukovodstvom, poslednjih meseci aktivno trudili da joj produže radni vek odgovarajućim radovima održavanja i ulaganjem. Investicioni planovi društva teku nesmetano dalje, između ostalog i projekat izgradnje zamenske peći koji je već u toku, a ona bi trebalo da počne sa radom početkom sledeće godine. U međuvremenu će društvo doneti potrebne mere da se obezbedi stabilno poslovanje, uključujući smanjenje broja zaposlenih preraspoređivanjem i prevremenim penzionisanjem.

navodi se u saopštenju na sajtu.

Dodato je i to da će u periodu do ponovnog pokretanja pune proizvodnje, kroz oko godinu dana, staklara moći da sačuva okvirno nešto više od polovine sadašnjih radnih mesta i to preko rada na postojećoj manjoj peći na potrebnim radovima za remont i održavanje.

Istovremeno, sa pokretanjem nove peći na početku 2024. godine, nesmetano će teći planirana investicija u novu B peć, koja će od 2025. godine zajedno sa postojećim kapacitetima obezbeđivati oko 450 radnih mesta te dodatnih 500 tona godišnje proizvodnje. Svi zaposleni su o događaju i planiranim merama već obavešteni.  

dodaje se u saopštenju.

Povezane objave