Stari zanati „PEČATOM“ sačuvani od zaborava – fotomografija Maje Stošić predstavljena Paraćincima

 Stari zanati „PEČATOM“ sačuvani od zaborava – fotomografija Maje Stošić predstavljena Paraćincima

Kovač, kazandžija, sodadžija, opančar, obućar…samo su neki od zanata zabeleženih u fotomonografiji Pečat najuspešnije paraćinske fotografkinje Maje Stošić. Paraćinci su imali prilike sinoć da u galeriji Kulturnog centra saznaju više o samim fotografijama, ali i pričama, zanimljivostima i doživljajima koje one kriju.

Ja stare zanate fotografišem već 10-15 godina, ovde su neke probrane fotografije – najstarija je iz 2006. godine, a poslednja iz 2021. Fotomonografijom pod nazivom Pečat zaokružujem jednu priču. Udarili smo pečat na nešto (smeh). Neko me je na promociji u Novom Sadu pitao „Da li to znači da više neću da fotografišem stare zanate“ – ja to ne mogu da obećam, a ko naiđem na neku zanimljivu radionicu ili nekog zanimljivog majstora, sigurno neću da ga preskočim i uslikaću njegov rad.

kaže Maja Stošić.

Maja je prva žena koja je u Srbiji ponela titulu majstora fotografije. A na promociji knjige otkrila nam je otkud to da joj baš stari zanati budu inspiracija i koliko je teško bilo doći do zanatlija:

Ideja je nastala 2008. godine, kada sam listala jednu fotomonografiju jednog grčkog fotografa koji je fotografisao sela na grčkim ostrvima gde je bukvalno vreme stalo. To mi je bilo interesantno, kako je on zabeležio njihov život, enterijere kuća, taverni, prodavnica…sve je kao pre 50-60 godina. To me je opčinilo i onda mi je sinulo da bih ja mogla možda nečim sličnim ovde da se pozabavim, a to su zanati koji zamiru kod nas i čega neće možda ni biti za jedno 10-20 godina. Godinama je trajala moja potraga, svakog koga sretnem ja pitam „da li ima u vašem mestu nekog ko se bavi tim i tim zanatom.“ I onda sednem u auto i idem. Našla sam na primer ženskog berberina u Lozoviku. To je bilo 2020. godine. To mi je bilo jako zanimljivo, da je žena berberin, fotografisala sam njenu radionicu i to baš u trenutku kada je imala mušteriju.

kaže autorka.

Ona je sinoć sa brojnim posetiocima Kulturnog centra podelila mnoštvo anegdota nastalih tokom bavljenja temom starih zanata. Izdavač fotomonografije Pečat je NB „Dr Vićentije Rakić“, uz podršku donatora.

Povezane objave