Strah kao pokretač, a ne loša emocija – tribinom „Prevazilaženje strahova i problema kroz lični razvoj“ UG Naša podrška okončalo višemesečni projekat

 Strah kao pokretač, a ne loša emocija – tribinom „Prevazilaženje strahova i problema kroz lični razvoj“ UG Naša podrška okončalo višemesečni projekat

Večeras je u hotelu Petrus održana tribina pod nazivom „Prevazilaženje strahova i problema kroz lični razvoj“ kojim je UG Naša podrška završilo višemesečni projekat Zaštita mentalnog zdravlja u doba korone. Projekat je dobijen na konkursu Partnerstvo za budućnost kompanije Moravacem, a realizovan u saradnji sa paraćinskim Centrom za socijalni rad.

Projekat je podrazumevao tri uporedne aktivnosti – otvaranje portala www.podrska.org gde smo se trudili da informišemo lokalnu zajednicu i da podignemo svest kada je u pitanju zaštita mentalnog zdravlja. Na portalu se mogao naći niz tema, kako onih zanimljivih svakodnevnih, tako i onih bitnih, ozbiljnijih tema na koje je bitno da kao društvo obratimo pažnju. Takođe, projekat je uključivao i psihološko savetovalište i pravnu pomoć iz oblasti zaštite ljudskih prava.

objašnjava Aleksandra Jokić iz Udruženja građana Naša podrška.

Tribina koja je ispunila malu salu hotela Petrus završna je aktivnost višemesečnog projekta na kome je radilo ovo udruženje. Pored psihologa Aleksandre Jokić, predavači su bile Tanja Labović, coach za partnerske odnose i Marija Burgić, master NLP. Prisutni su mogli čuti na koji način to strahovi parališu, kako mogu negativno da utiču na kvalitet našeg života, ali i savete koji pomažu da se straha oslobodimo, odnosno da ga usmerimo na razvoj sopsvene ličnosti.

Kroz lični razvoj najpre učimo da ne postoje negativne emocije. Svaka emocija može da ima svoju dobru i lošu stranu. Nekako smo pogrešno učeni u detinjstvu da je strah nešto što je loše. Ali, strah može da bude i pokretač sa druge strane. Dakle, on može da bude parališući i motivišući. I onda, kada naučimo i osvestimo da je svaka emocija dobra i kada naučimo da je prepoznamo kako da sa njom najbolje iskomuniciramo, da primetimo zašto je ona tu i koja je njena namera, tada, kroz lični razvoj, uspevamo da komuniciramo sa svojim emocijama i da prihvatimo svaku emociju a da joj ne pružamo otpor.

ističe Tanja Labović, profesionalni coach za partnerske odnose.

Cilj predavanja koje je, pored na nauci zasnovanih metoda obilovalo primerima iz svakodnevnog života na koje se zastupane teze mogu primeniti, jeste podići svest pojedinaca, ali i lokalne zajednice o značaju očuvanja mentalnog zdravlja, kako bi ona postala neizostavan deo naše svakodnevice.

Povezane objave