„Superhrana“ od koje rastu deca – svaki početak avgusta u znaku dojenja

 „Superhrana“ od koje rastu deca – svaki početak avgusta u znaku dojenja

foto: pixabay.com

U Srbiji manje od 13% porodilja hrani svoje bebe isključivo majčinim mlekom tokom prvih šest meseci, saopšteno je iz Unicefa povodom Svetske nedelje dojenja. Na globalnom nivou, svega 44% novorođenčadi hrani se dojenjem do navršenih pet meseci života, dok je u Srbiji tek svako četvrto novorođenče uzrasta do navršenih pet meseci dojeno, a stopa koja je još niža kod novorođenčadi iz osetljivih grupa – podaci su koje je iznela Josi Ečeveri Burkhard, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji.

Već 30 godina u čak 170 zemalja sveta svaki početak avgusta posvećen je skretanju pažnje na značaj dojenja. Ove godine Svetska nedelja dojenja koja se obeležava od 1-7. avgusta nosi slogan „Istupi za dojenje – edukuj i podrži!“

Ovogodišnja kampanja stavlja fokus na osnaživanje i povećanje kapaciteta svih aktera koji će zaštiti, podržati i promovisati dojenje u svim nivoima društva.

Stručnjaci kažu da su dojena deca emocionalno stabilnija, inteligentnija i sigurnija u sebe. u nastavku teksta, izdvajamo neke od benefita dojenja na razvoj dece:

Jača imunitet

Zahvaljujući majčinom mleku sazreva bebin imunitet, pa beba kroz mleko dobija i zaštitu od infekcija. Po tom pitanju naročito se izdvaja kolostrum ili prvo majčino mleko koje mnogi nazivaju i prvom vakcinom u životu bebe.

Utiče na mentalni razvoj

Majčino mleko doprinosi značajnom razvoju mozga bebe i njene inteligencije. Dojena deca imaju veći IQ, što su pokazale i brojne studije. Na to utiče sastav mleka, kao i fizička i socijalna interakcija između majke i deteta.

Uređuje crevnu floru

Bebe koje sisaju veoma retko pate od zatvora zato što majčino mleko deluje kao prirodni laksativ. Osim toga, ono uništava i sprečava pojavu štetnih mikroorganizama, a pospešuje razvoj „dobrih“ bakterija u crevima bebe.

Povoljno utiče na razvoj vida

Vid se razvija bolje kod dojene dece, a ovo je naročito izraženo kod prevremeno rođenih beba. Ovo se smatra posledicom DHA esencijalne masne kiseline koje ima u majčinom mleku, a koja je vitalna za pravilan razvoj oka.

Jača emocionalna veza sa detetom

Kada majka doji, zbog kontakta i prisnosti pravi i važnu emotivnu vezu sa detetom. Dojenjem se zadovoljava i emocionalna komponenta odnosa, potreba za bliskošću, fizičkim kontaktom, utehom, što je u najranijem uzrastu ključno za emocionalnu stabilnost deteta.

foto: pixabay.com

Struka kaže da je najvažnije dete dojiti u prvih šest meseci, a idelano bi bilo do prve godine života. Majčino mleko je idealna hrana zbog svog optimalnog sastava – ima idealno uravnotežen odnos proteina, ugljenih hidrata, masti i oligoelemenata, kao i antitela. Dojena deca su u manjem riziku od infekcija, alergijskih reakcija i autoimunih bolesti, a kod majki se smanjuje rizik za karcinom dojke.

Povezane objave