Svetski dan devojčica

 Svetski dan devojčica

Svetski dan devojčica – 11. oktobar, obeležava se širom planete aktivnostima čiji je cilj povećanje svesti o pravima devojčica, kao i o neravnopravnosti koju doživljavaju samo na osnovu pola.

Ovaj dan ustanovljen od strane Ujedinjenih nacija posvećen je osvešćavanju ljudi o problemima sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta, među kojima su najrasprostranjeniji: nasilje na polnoj osnovi, rani brakovi, diskriminacije na poslu, zloupotreba maloletnih devojčica kao radne snage. Devojčice su u mnogim delovima sveta i dalje nepoželjna deca, bez prava na donošenje ličnih odluka, prava na obrazovanje, osuđene na ropstvo. 

Međunarodni dan devojčica pomaže u podizanju svesti o problemima sa kojima se devojke suočavaju, ali i ukazuje na višestruke benefite do kojih bi dovelo njihovo rešavanje. Obrazovanje devojaka pomoglo bi da se smanji stopa dečijih brakova, bolesti, a značajno pomaže i u jačanju ekonomije,  doprinoseći devojkama pristup bolje plaćenim poslovima.

Digitalna generacija. Naša generacija.

Ovogodišnje aktivnosti povodom Svetskog dana devojčica odvijaju se pod sloganom Digitalna generacija. Naša generacija. „Rodna digitalna podela u povezivanju, uređajima i upotrebi, veštinama i poslovima je stvarna. Naš izazov je rešavanje problema nejednakosti i isključenosti u različitim geografskim područjima i generacijama kako bi digitalna revolucija biti za sve, sa svima, od strane svih.“ navodi se na zvaničnom sajtu Ujedinjenih nacija. Treba stvoriti uslove da sve devojčice, ova generacija devojčica bez obzira na rasu, pol, jezik, sposobnosti, ekonomski status i geografsko poreklo – doživi svoj pun potencijal.

Povezane objave