Svevremenski stil za samouverene žene

 Svevremenski stil za samouverene žene

foto: Svetlana Braun

Na nedavno održanom Serbia Fashion Week-u u Novom Sadu svoj debi je imala Olja Srejić, modna kreatorka iz našeg grada. Olja je predstavila svoju novu kolekciju koja nosi naziv „Madmazel M“, a čini je 14 elegantnih kombinacija – haljina, pantalona, kombinezona, sakoa i šortseva.  

Sa Oljom smo pričali o utiscima nakon debija na srpskoj modnoj sceni, ali i o tome kako je izgledao njen put od ideje do pravih dizajnerskih koraka.

NOVINARKA: Tvoja kolekcija predstavljena je u prvom bloku Fashion Week-a, nakon nekih od poznatih imena u svetu dizajna – kolekcija Suzane Perić je otvorila veče. Kakve utiske nosiš iz Novog Sada? 

OLJA SREJIĆ: Utisci su mi pozitivni. Ja sam generalno prilično opuštena tako da sam i u tim trenucima bila tipična ja – bez drame, spontana, pustila sam da to teče. Bilo je malo pozitivne treme, ali sve u nekim granicama. Ovo je prvi put da sam na reviji, videla sam kako to sve funkcioniše iza scene i zadovoljna sam kako je proteklo.

Hajde nama približi kako to izgleda. Kada krene najava za tvoju kolekciju, gde se ti nalaziš – sve vreme si iza scene ili možeš da gledaš modele na sceni?

Iskreno, trebalo je da budem iza scene ali ja sam morala da odem da vidim kako to izgleda, tako da sam ipak pratila svoju reviju skoro do pred kraj. Zbog toga sam čak i malo zakasnila kad je trebalo da izađem na pistu. 

kroz smeh kaže Olja.

U trenutku kada izlaziš na scenu sa devojkama koje nose tvoje modele – šta osećaš?

Ponos i sreću. Svi su mi govorili da mi se na licu videlo da zračim, da sam srećna.

foto: Vuk Đermanović

Kako bi nam ti predstavila svoju kolekciju?

Ovo je jedna elegantna kolekcija gde dominira čipka, kao i ručni radovi. Bilo je i puf rukava, neobičnih sakoa u kombinaciji sa šortsevima, naravno elegantnih haljina i jedan kombinezon…Komadi koje smo predstavili se nose u posebnim prilikama, unikatni su. Ideja je bila da se posle čitave pandemije vratimo glamuroznoj ženi koja je bila malo zapostavljena.

Kome je namenjena ova kolekcija? 

Ne samo ova kolekcija, već i inače mislim da su moji modeli za žene 25+ i za žene koje znaju da iznesu te jednostavnije, a opet prefinjene stvari. Moglo bi se reći da su moji komadi za žene sa stavom. Žena mora da ima neku harizmu i stav da bi nosila takve komade na pravi način.

Šta ti je bila inspiracija?

Ja mislim da žena čak i u trenerci treba da izgleda elegantno i ženstveno. I to je ono što me vodi. Cilj mi je bio da žena kada obuče neki moj komad izgleda prefinjeno, kraljevski. 

Paraćinke sada već dobro znaju gde mogu da te nađu. Međutim, kada se i kako rodila ideja o modnom studiju? 

Ta ideja je uvek bila u meni, oduvek sam bila zaljubljenik u modu. Kada je došlo vreme da upišem srednju školu, reći nekome te neke ’92-93′ godine da ćeš ti nešto da crtaš i šiješ, time da se baviš – to je bilo prosto nemoguće. Sećamo se svi kakvo je to vreme bilo. Ta ideja me je popustila, otišla sam nekim drugim putem i zapostavila te svoje „maštarije“. Međutim, 2016. godine u Gloriji sam naletela na biografiju jednog američkog dizajnera, o njegovim počecima i kako je uspeo i puls mi je momentalno „proradio“. Istog trenutka sam zvala majku da joj predložim da kupimo profesionalne mašine i da se upustimo u tu avanturu. Svi oko mene su tada bili skeptični, i majka i suprug Aleksandar koji su mi sada najveća podrška. Tada nisu uspeli da me pokolebaju. Sada je i njima drago što nisu i u svemu su uz mene.

Kako je tekao put od tih početaka pa do danas? 

Svaki početak je težak. Plivaš sam, imaš ideju i voliš to, ali ne znaš u potpunosti kako to funkcioniše. Trebalo je pronaći tim ljudi sa kojima ćeš raditi, za sve to treba vremena dok se iskristališe. 

Šta najviše voliš da radiš? 

Volim neobične komade. Volim da čipku upotrebim na drugačiji način – ne da šijemo haljinu, više volim tu neku vrstu elegancije sa dobrim pantalonama, dobrim krojem i da recimo čipku upotrebim kao kardigan ili sako. Mislim da žena dobro izgleda u pantalonama, sa nekim visokim štiklama. To je neki moj stil više nego klasična haljina koju žene češće biraju. Ređe se odlučuju za pantalone i kardigan, a zapravo je mnogo praktičnije. Toliko je načina da iskombinuješ dobar kardigan ili sako i da uvek izgledaš različito. 

A šta ne voliš da radiš?

Najviše se iznerviram kada mi devojka dođe sa slikom haljine sa pinteresta, koju nosi neki model i traži da izgleda tako, ne znajući ni koji su materijali korišćeni niti bilo šta. Ona je to videla i to je to. Dođe mi da je pitam zašto je spremna da izgleda kao loša kopija nekog pinterest modela, umesto da osmislimo nešto u čemu bi ona sama izgledala perfektno.

Da li nosiš svoje modele?

Nosim, ali posebno šivene za mene. Ja volim klasiku i crnu boju. Kada bih mogla, svakog dana bih nosila zvonarice i rolku. To sam nekako ja.

Može li se od mode živeti u Srbiji?

Mislim da može, ali postoje tri bitna faktora. Mora da te izdvaja kvalitet, zatim da to bude propraćeno dobrim marketingom, ali ako želiš da uspeš, moraš i da budeš u većem gradu.

Gde dame mogu naći modele sa tvojim potpisom?

U mom modnom studiju u ul. Vojvode Mišića u Paraćinu i u Beogradu u TC Ušće – concept store FAB living by Una.

Šta nam Olja Srejić sprema za naredni period?

Spremamo zimsku kolekciju, kapute koje jako volim da radim i jednu kolekciju koja će biti jednostavna, elegantna ali šik. Biće zanimljivih komada. Postoji mogućnost i da budemo na ovogodišnjem Fashion Selection-u novembra meseca, pa se možda ponovo moja kolekcija nađe na modnoj pisti. 

Povezane objave