SZO: Svakih osam sekundi neko umre od posledica konzumacije duvanskog dima

 SZO: Svakih osam sekundi neko umre od posledica konzumacije duvanskog dima

foto: pixabay.com

Duvan ubija i do polovine ukupnih korisnika, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Svake godine čak šest miliona ljudi umre od direktnih posledica konzumiranja duvana, dok će skoro 900.000 nepušača umreti zbog posredne izloženosti duvanskom dimu.

Prema dostupnim podacima, u Srbiji cigarete puši jedna trećina odraslog stanovništva, što je negde oko 2.8 miliona pušaca starijih od 15 godina. Neki od često isticanih faktora za početak konzumacije duvana u ranim godinama života su: prijatelji koji puše, roditelji koji puše, prisustvo nervoze ili psihičke uznemirenosti.

Duvanski dim sadrži više od 7000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja. Osim na respiratorni sistem čoveka, štetna dejstva duvana odražavaju se i na krvne sudove, probavni, nervni, reproduktivni, kao i koštano-mišićni sistem.

foto: pixabay.com

Kako bi se javnosti skrenula pažnja na štetnost duvanskih proizvoda, prevashodno cigareta i duvana, 31. maj proglašen je Svetskim danom bez duvanskog dima koji se različitim aktivnostima obeležava širom planete.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije,poslednjih godina zabeležen je pad broja pušača, a predviđanja su još optimističnija za narednih desetak godina nakon implementacije mnogih programa za smanjenje procenta pušača.

foto: pixabay.com

Elektronske cigarete – zdrava alternativa ili jednaka šteta?

Iako u prvi mah tretirane kao zdrava alternativa i zamena za klasične cigarete i da pušačima pomažu da se oslobode ove loše navike, najnovija istraživanja pokazuju da elektronske cigarete mogu da naškode ukupnom zdravlju potrošača na gotovo isti način kao i klasične. E-cigarete ne proizvode katran ili ugljen-monoksid, dva najštetnija elementa duvanskog dima, ali nisu potpuno bezopasne, tvrdi britanska Nacionalna zdravstvena služba.

Studija Univerziteta za zaštitu zdravlja Severne Karoline Studija je, kako prenose svetski mediji, otkrila da je emfizem pluća podjednako moguć i kod jednih i kod drugih pušača. Istraživači su, kako se navodi, istraživanje zasnovali na uzorkovanju plućne tečnosti za tri različita enzima proteaze kod pušača cigareta, e-cigareta i nepušača. Dim elektronske i klasične cigarete utiču na pluća na isti način, što upućuje na zaključak da e-cigarete predstavljaju podjednak rizik za razvoj bolesti kao i obične cigarete, navodi se u ovom istraživanju.

Povezane objave