Tekst u Večernjim novostima o otpuštanjima u Staklari nestao sa interneta, novinarka od juče na šalteru JUM-a

 Tekst u Večernjim novostima o otpuštanjima u Staklari nestao sa interneta, novinarka od juče na šalteru JUM-a

foto: screenshot Facebook

OSTALI BEZ POSLA I BEZ OTPREMNINE naslov je teksta objavljenog u četvrtak 10. avgusta u Večernjim novostima koji se bavio problemom otpuštanja radnika u Srpskoj fabrici stakla preuzetoj od strane kompanije Hrastnik. Dan kasnije, u petak, članak je objavljen i u onlajn izdanju „Novosti“ da bi nedugo zatim nestao sa interneta.

Tekst informativnog karaktera koji sadrži i izjave otpuštenih radnika, ali i predstavika kompanije Hrastnik potpisuje dugogodišnja novinarka iz Paraćina, Zorana Rašić, dopisnica Večernjih novosti koja je sve do ovog ponedeljka bila zaposlena u Odseku za informisanje Opštine Paraćin. Od juče je Paraćinci mogu videti na šalteru Jedinstvenog upravnog mesta. Naime, zbog potrebe organizacije rada, za dugogodišnju novinarku koju smo navikli da viđamo na gotovo svim javnim događajima u gradu na Crnici više nema mesta u Odseku za informisanje Opštine Paraćin, već je neophodno da baš ona bude ta koja će upućivati građane koji šalter u JUM-u se gde nalazi.

Da bismo proverili zbog čega je iznenada došlo do promene organizacije rada i promene radnog mesta novinarke sa višedecenijskim novinarskim iskustvom, kontaktirali smo Zoranu Rašić koja nije želela da daje izjave. Komentar načelnice Opštinske uprave nismo mogli da dobijemo jer je, kako kažu u Opštini, na godišnjem odmoru.

Podsećamo, u Srpskoj fabrici stakla koja je u vlasništvu slovenačke kompanije Hrastnik zbog smanjenja proizvodnje otpušteno je oko 150 radnika – njih 120 u junu mesecu, a nedavno još 30 među kojima su i diplomirani ekonomisti, inženjeri mašinstva, elektrotehnike… Dodatni revolt otpuštenih izazvala je činjenica da nemaju pravo na otpremninu, s obzirom na to da su, bez obzira na prethodni staž u ovoj fabrici, pre manje od godinu dana ugovore o radu potpisivali sa agencijom za lizing radne snage.

Povezane objave