Tijana Pešić iz Zavičajnog muzeja na otvaranju UN Međunarodne godine stakla

 Tijana Pešić iz Zavičajnog muzeja na otvaranju UN Međunarodne godine stakla

foto: Zavičajni muzej Paraćin

Ujedinjene Nacije proglasile su u decembru proše godine, 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla. Svečanom ceremonijom i međunarodnom konferencijom u Ženevi juče je otvorena UN Međunarodna godina stakla, a među 140 učesnika iz celog sveta našla se i Tijana Pešić iz paraćinskog Zavičajnog muzeja, obaveštavaju iz ove ustanove. Tijana Pešić je konferenciji prisustvovala kao član saveta Međunarodne godine stakla u okviru radne grupe 14 koja obuhvata stručnjake posvećene zaštiti staklarstva u Jugoistočnoj Evropi. 

foto: Zavičajni muzej Paraćin

Kako kažu iz Zavičajnog muzeja, ceremoniju su otvorili Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres, španski ambasador pri UN Agustín Santos Maraver, zamenik stalne delegacije Egipta pri UN Mr. Ahmed Salama, konzul stalne delagacije Kine pri UN i profesorka Alicia Duran predsednica Međunarodne godine stakla (IYOG2022). Nakon otvaranja, tokom dva dana oko 20-ak istaknutih stručnjaka za staklo iz celog sveta održaće predavanja i diskusije iz ove oblasti. 

Za Zavičajni muzej Paraćin i mene lično je velika čast što smo izabrani da učestvujemo na ovoj ceremoniji, jer nam to pruža priliku da naše staklo i njegov značaj afirmišemo na pravi način. Profesionalno mi puno znače mogućnosti za saradnju sa kolegama iz Evrope kroz aktivnosti Međunarodne godine stakla, jer su takve prilike jako dragocene. Kontakti i razmenu iskustava sa kolegama iz drugih zemalja, osim na stručnom planu, doprinosi i da staklarsko nasleđe Paraćina i Srbije, bude predstavljeno međunarodnoj zajednici, što do sada nije bio slučaj.

ističe Tijana Pešić kustos u Muzeju.
foto: Zavičajni muzej Paraćin

Zavičajni muzej i Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije uključili su se još u novembru 2020. godine u ovu međunarodnu zajednicu pokrenuvši inicijativu #DigitalGlassSerbia kako bi se pridružili proslavi Međunarodne godine stakla i predstavili Paraćinsko staklo. Reč je o inicijativi koja je usmerena na oživljavanje i revitalizaciju staklarstva kroz zaštitu staklarskog nasleđa, kreativno preduzetništvo i digitalnu umetnost. 

foto: Zavičajni muzej Paraćin

Ovo je samo početak daljeg rada na Paraćinskom staklu, njegovom očuvanju i promovisanju. U narednom periodu planirane su brojne aktivnosti povodom proslave UN godine stakla. Zavičajni muzej u Paraćinu će tokom 2022. prezentovati platformu #DigitalGlassSerbia široj javnosti uz brojne dodatne aktivnosti, predavanja, izložbe i radionice. Takođe, ICOM (Međunarodni savet muzeja) je oformio nacionalni pododbor za staklo, čiji je član Tijana Pešić, koja će ispred Zavičajnog muzeja zajedno sa okupljenim stručnjacima (kustosima i konzervatorima) učestvovati u obeležavanju Međunarodne godine stakla na nacionalnom nivou, uz brojne aktivnosti i razmenu iskustava.

rekao je direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu, Branislav Stojanović.
foto: Zavičajni muzej Paraćin

Povezane objave