Treći Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius od 3. jula u Ćupriji

 Treći Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius od 3. jula u Ćupriji

„Zaplovi muzikom“ slogan je pod kojim se održava treći Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius u Ćupriji. Festival će ove godine trajati čak osam dana, a biće otvoren „Koncertom radosti“ u nedelju 3. jula u sali OMŠ „Dušan Skovran“. Prema rečima organizatora na danas održanoj konferenciji za medije, svoje prisustvo su potvrdili brojni vrsni umetnici, a program je namenjen svim generacijama – od onih najmlađih do najstarijih.

Ovogodišnji, treći Ravanelius pravi jedan bitan iskorak u odnosu na prethodna dva izdanja. Ove godine imamo osmodnevni program od 3. do 10. jula ove godine a program je koncipiran tako da obuhvata sve starosne kategorije – posvećen je i najmlađima, posvećen je i sladokuscima i ljubiteljima klasične muzike, čak i profesionalcima u vidu panel diskusija i predavanja. Ove godine festival ima jedan programski sadržaj koji je posvećen, ako tako mogu da kažem, očuvanju lokalnog kulturnog nasleđa. U pitanju je koncert pod nazivom „Suvenir“ – veče kamerne muzike koje će biti posvećeno ćuprijskom kompozitoru čuvenom Ratku Buljančeviću.

rekao je direktor Festivala Stefan Stamenković.

„Baza“ ovog festivala jeste Škola za muzičke talente koja je jedan od organizatora ovog svojevrsnog muzičkog spektakla, a upravo će učenici ove škole imati priliku da zatvore festiva koncertom 10. jula.

Ove godine smo obogatili festival masterklasovima poznatih umetnika i eminentnih pedagoga. Tako da imamo dosta polaznika i sa strane, ali i naše učenike koji će u isto vreme biti na pripremama ovde koncerta i nastupa. To su, pre svega, violinisti Robert Lakatoš koji radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, zatim Marko Josifovski koji je sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, nadežda Tokareva iz Ljubljane, zatim čelisti Vida Vujić, naša bivša učenica i sugrađanka koja dolazi iz Austrije ovog puta i kaoj će raditi sa decom, zatim Atanas Krastev koji će raditi sa nešto starijim polaznicima. Imamo violiste – Lazara Miletića, naše gore list koji živi u Norveškoj i imamo profesora Ljubomira Milanovića sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

istakla je Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Osmodnevni program biće organizovan u Školi za muzičke talente, ali i na drugim lokacijama u OMŠ Dušan Skovran, kao i na Gradskom trgu. Umetnički direktor festivala istakao je da se organizacioni odbor potrudio da program bude bogat i što raznovrsniji. Prema njegovim rečima, najveći akcenat na najmlađima:

Programi su stvarno interesantni, ja sam prošle godine bio na predstavi „Snežana i sedam patuljaka“ Udruženja Visoko C i bilo je fenomenalno, tako da smo odlučili da ponovo dođu i budu gosti.

Otvaranje – „Koncert radosti“ – naziv nosi zbog Guldinog koncerta za violončelo i duvački orkestar koji je simbioza različitih stilova, od roka, polke, marša, improvizacije…koncert koji retko kome može da se ne dopadne. Ansambl Vivačelo na početku će izvesti nekoliko aranžmana za upravo taj ansambl koji promoviše taj instrument na najlepši mogući način.

rekao je na konferenciji za medije umetnički direktor festivala Dragan Đorđević.

Ravanelius – festival muzičke izuzetnosti zajedničkim snagama organizuje Ustanova kulture Ćuprija i Škola za muzičke talente, uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Ćuprija i Ministarstva kulture i informisanja.

Rekao bih da ove godine Ravanelius „košta više“, ali ne u negativnom smislu, već u pozitivnom, da lokalna samouprava iz godine u godinu pokušava, pre svga finansijski, ali i organizaciono, tehnički, logistički, podigne ovakav jedan sadržaj na što viši nivo i čini mi se da nam u tom pravcu dobro ide. Istakao bih da je ove godine Ministarstvo kulture i informisanja pomoglo Ravanelius, što takođe govori o njegovoj važnosti i značaju.

izjavio je Vladimir Vasiljević, zamenik predsednika opštine Ćuprija.

Osim u u sadržajnom i umetničkom smislu, značaj ovog festivala ogleda se i odražava i na turizam, te, prema rečima direktorke Turističke organizacije opštine Čuprija, direktno utiče na broj domaćih i stranih turista u ovoj opštini:

Ravanelius je sam po sebi toliko autentičan i zbog svog sadržaja i zbog eminentnih izvođača, da direktno utiče i to u znatnoj meri na broj posetilaca, kako domaćih tako i stranih. Ovo je jedan od najboljih načina da se Župrija afirmiše kao turistička destinacija. Iskoristila bih priliku da se obratim mojim Ćupričanima i da im poručim da mi sada u stvari imamo jedan važan zadatak, a to je da budemo samo onakvi kakvi jesmo – uvek na visini zadatka i dobri domaćini. Ćupričani su uvek dokazali da su velikog srca i da su otvoreni prema svima.

istakla je Jelena Petrović, direktorka TO Ćuprija.
program Festivala Ravanelius

Povezane objave