Treninzi u organizaciji DOK-a pokreću mlade na aktivizam – sa kojim se izazovima mladi u Paraćinu suočavaju?

 Treninzi u organizaciji DOK-a pokreću mlade na aktivizam – sa kojim se izazovima mladi u Paraćinu suočavaju?

foto: DOK

Drenovački omladinski klub tokom prethodne nedelje realizovao je u Paraćinu višednevni trening čije su teme bile kreativno pisanje, fotografija, aktivizam i društvene mreže. Trening je bio vođen od strane iskusnih aktivista i aktivistkinje. Dvadesetak mladih iz Paraćina je kroz različite zabavne i edukativne načine naučilo kako društvene mreže mogu i drugačije da budu korišćene:

Ovo je prvi projekat na kome sam koordinatorka i bilo mi je važno da sve protekne u najboljem redu. Veliku podršku pružile su mi iskusnije kolege i koleginice iz našeg udruženja. Reakcije učesnika i učesnica bile su različite, ali su sve pozitivne, što je meni i našem timu veoma važno kao smernica da idemo u dobrom pravcu.

kaže Nevena Miletić, aktivistkinja DOK-a i učenica Ekonomsko trgovinske škole.
foto: DOK
foto: DOK

Projekat „Glas mladih“ nastao je kao ideja devojaka iz opštine Paraćin, koje su i same uključene u aktivnosti DOK-a, a koje su želele da spoje umetnost i aktivizam. U prilog ovome govori i činjenica da su naredni koraci nakon treninga – istraživanje među mladim Paraćincima i Paraćinkama o izazovima sa kojima se mladi suočavaju. Kroz fotografije i kreativno pisanje biće osmišljena i kampanja za društvene mreže DOK-a čime čiji će cilj biti preneti glas mladih i pružiti im podršku.

foto: DOK

Finalni događaj biće izložba radova u Paraćinu – kampanja sa društvenih mreža u štampanom izdanju.

Ovaj projekat veoma je značajan za naše udruženje, jer pre samo godinu i po dana osnovano i ima osobe sa malo ili nimalo prethodnog iskusva, koje žele da budu aktivne i pomognu svojim vršnjacima i vršnjakinjama da se lakše izbore sa izazovnim trenucima. Želimo da uključimo i zainteresujemo što više mladih, jer je nama starijima u aktivizmu doneo mnogo besplatnih putovanja, edukacija, poznanstava i zato želimo da i drugi mladi imaju iste prilike i mogućnosti kao i mi“

kaže Nikola Bogojević iz DOK-a.
foto: DOK

Mnogo truda je uloženo, ali trebaće mnogo više da bi Drenovački omladinski klub radio punim kapacitetima. Nedovoljna informisanost mladih, ali i roditelja iz Paraćina o pravim omladinskim udruženjima dodatno otežava ovaj proces što ne predstavlja problem već zadovljstvo da učine svoju opštinu malo atraktivnijom za život mladih kažu iz ovog udruženja mladih.

Projekat “Glas mladih” podržan je u okviru programa ZIman-ov fond za mlade koji sprovodi Zaječarska inicijativa u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Povezane objave