U centru održan protest bez blokade

 U centru održan protest bez blokade

Tridesetak Paraćinaca, mahom okupljenih oko Paraćinskog saveza – Saveza za slobodne gradove okupilo se u 14h na protestu koji je ovaj Savez najavio prošle subote. Blokade ovoga puta nije bilo a skup je održan kod Spomenika Pobedniku u centralnoj gradskoj ulici.

Protest je organizovan uprkos tome što je Zakon o eksproprijaciji povučen iz procedure, a usvojene su izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Pitali smo neke od okupljenih građana Paraćina šta ih ove subote dovodi na protest:

Ja sam ovde u svojstvu građanina jer Demokratska stranka čiji sam član Predsedništva nije organizovala ove proteste, ali je pozvala svoje članove tamo gde ima protesta da se slobodno pridruže građanima koji se bune zbog zakona koji su na brzinu menjani i zbog uopšte cele te situacije oko donošenja propisa na netransparentan način. Ono što mi takođe tražimo jeste da se procesuiraju oni batinaši iz Šapca sa motkama i čekićima, kao i da bude jasno ko je njih poslao i zašto se policija tada povukla. Ono što je problem jeste taj način donošenja zakona, bez prave javne rasprave i onda su naglo i promenjeni. Dakle, građani su bili u pravu, to je suština. Zaprepašćen sam da je policija prošle subote ovde u Paraćinu napisala tolike prekršajne prijave građanima koji su mirno protestovali. To je očigledno namera da se uguše građanski protesti na svaki mogući način.

rekao je Saša Paunović.

Današnji protest protekao je bez dela opozicije koja se prošle subote našla kod Spomenika Pobedniku – nije bilo predstavika OO Stanke slobode i pravde, kao ni Pokreta obnove Kraljevine Srbije. Jedna od retkih politički nedeklarisanih bila je Jelica Ivanović, profesorka u penziji:

Inicijalna kapisla zbog čega sam ovde su izmene ovih zakona – o eksproprijaciji i referendumu. Ovde sam i prošli put bila a i sada sam zbog toga što je naše društvo totalno urušeno, kao i sve institucije. I tu sam zbog naše dece, odnosno potomaka. Jer osećam ako se ovako nastavi da će naši potomci plakati. Izgubiće i zemlju i sve. Jer taj Rio Tinto ako dođe neće biti dobro, mislim to je činjenica. Ovde sam u ime nas matorih, ja imam sedamdeset tri godine. Znam da ima puno penzionera koji su kao ja, radili 40 godina, odvajali za socijalno i zdravstvenu zaštitu, a sad sam u situaciji da mi neko kaže “ daću ti penziju“. Izvinite, ja sam to zaradila. Zbog svega sam ovde. Ali prvenstveno zbog potomstva.

kaže Jelica Ivanović.

Povezane objave