U Ekonomsko-trgovinskoj školi u toku akcija dobrovoljnog davanja krvi

 U Ekonomsko-trgovinskoj školi u toku akcija dobrovoljnog davanja krvi

U paraćinskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi u toku je akcijadobrovoljnog davanja krvi Crvenog krsta Paraćin – namenjena kako punoletnim srednjoškolcima, tako i svim zainteresovanim sugrađanima. Crveni krst je akciju organizovao baš na Nacionalni dan dobrovoljnih davaoca krvi.

Akcija ima veliki odziv, a ono što raduje da je među njima i dosta mladih koji ovom prilikom prvo put daju krv. Jedan od njih je i devetnaestogodišnji Đorđe Milojković:

Oduvek sam hteo dobrovoljno da dam krv, čekao sam da postanem punoletan i evo prvom prilikom sam došao, želeo sam da budem human. Bitno je da mi mladi imamo tu svest jer naše malo nekome mnogo znači.

kaže Đorđe.

Crveni krst akciju organizuje u saradnji sa niškim Zavodom za transfuziju krvi, a dr Dragan Virijević zadovoljan je današnjim odzivom i ističe važnost širenja svesti o značaju dobrovoljnog davanja krvi među mladima:

Ovo je nešto što mi u saradnji sa Crvenim krstom Paraćin radimo već godinama unazad. Rad sa decom u srednjim školama i ovakve akcije su mesto gde mi praktično angažujemo i motivišemo nove dobrovoljne davaoce krvi. Baza davaoca krvi bi trebalo svake godine da se obnavlja i dopunjuje novim davaocima. Zato je rad sa decom i u edukativnom i u motivacionom smislu jako bitan, kao i to kakvo će njihovo iskustvo davanja krvi biti prvi put. Videli ste malopre četiri dečaka oni su tu prvi put bili, popričali smo fino, sve je bilo u redu i nadamo se da će se oni vratiti opet,jer to je smisao – da ovo prvo davanje prođe u takvoj atmosferi i bez ikakvih problema, kako bi stekli poverenje dobrovoljnih davaoca za neki naredni period.

ističe dr Virijević iz Zavoda za transfuziju krvi Niš.

A da sve protekne kako treba, osim lekara i pomoćnog osoblja, brinu se i volonteri Crvenog krsta sa završenom obukom za dobrovoljno davalaštvo krvi. Danas je na terenu i volonterka paraćinskog CK Milena Jovanović.

Ja sam završila seminar i obuku za dobrovoljno davalaštvo krvi i pomažem u ovakvim akcijama. Mladi često dolaze na akcije, ali kada ih organizujemo u srednjim školama dodatno motivišemo mlade koji možda i nisu znali kome da se obrate i ko zaparavo može da da krv. Prisutni su uglavnom učenici četvrte godine, mada ima i onih koji su treća godina a napunili su 18. Prisustvom u školi nadahnjujemo ih da i oni daju krv i učine dobro delo.

kaže Milena.

Akcija će trajati do 15h, a otvorena je i za građanstvo.

Povezane objave