U Galeriji u prolazu otvorena 12. samostalna izložba fotografija Bojana Petrovića Bokca

 U Galeriji u prolazu otvorena 12. samostalna izložba fotografija Bojana Petrovića Bokca

45 dokumentarnih i umetničkih fotografija paraćinskog fotografa Bojana Petrovića Bokca čini postavku pod nazivom Balerina – vaspitanje, igra i umetnost koja od večeras krasi zidove Galerije u prolazu paraćinske Biblioteke „Dr Vićentije Rakić“.

Fotografije su nastale na jednom komercijalnom angažmanu za Baletski studio Perla, ali je iz njega proisteklo nešto mnogo više – svojim fotografijama Bokac je oživeo lepotu i gracioznost baletskih pokreta i dočarao šta to spaja vaspitanje, igru i umetnost.

Čim sam završio fotografisanje shvatio sam da ja tu imam zanimljive kadrove, zanimljiva dela. Neke od ovih poza osmišljavala je Tamara Pap iz Baletskog studija Perla, na čiji sam poziv i radio fotografisanje. Bilo je zaista dosta fotografija, od nekih 70 u užem izboru, krajnji izbor sveo sam na 45. Negde sam pravio kao seriju, negde sam pravio dve fotografije i jednu priču, negde diptih, a negde su bile jedna fotografija i jedna priča. Gledao sam da pravim i neke celine, negde sam i razbijao monohromnim fotografijama.

kaže Bokac.
balerine Baletskog studija Perla

A na pitanje kako to da komercialni angažman postane osnov za umetničku izložbu, autor odgovara:

Ja sam u fotografiju ušao kao kreativni, umetnički fotograf. Igrom slučajeva, zbog finansijskih razloga, zato što se bavljenje umetnošću košta, ja sam ušao u tu neku komercijalnu fotografiju, tako da sam u tom radu spojio ono što volim sa onim što moram da radim. vrlo često znanja i veštine iz oblasti umetničke fotografije primenjujem na komercijalnu i to smatram ispravnim. Tako da, to sam ja u ovom trenutku i nisam se predstavio Paraćincima onim što nisam.

ističe Bojan Petrović Bokac.

Bokac je, osim u Srbiji, priznati umetnik u fotografskim krugovima širom sveta. Otvaranju večerašnje izložbe prisustvovao je i predsednik Međunarodne asocijacije umetničkih fotografa IAAP Vladimir Jovanovski koji je Bojanu Petroviću Bokcu dodelio zvanje ambasadora IAAP organizaciju za Srbiju. Udruženje je osnovano 1963. u Švajcarskoj, a Jovanovski iz Makedonije predsednik je od 2008. godine. Jedan od projekata koje je ovo udruženje pokrenulo je da uspostavljanje mreže fotografa širom sveta.

Tu mrežu bi vodili ambasadori u svojim zemljama. Znajući Bokčev duh, energiju i posvećenost, odmah sam njega predložio za ambasadora Srbije, a ujedno sam predložio da on vodi celu mrežu ambasadora. To je i pokazao večerašnjom izložbom jer kako prolaze godine njegov se stil i njegov fotografski rukopis sve više ističe. Ova postavka koju gledamo večeras, mislim da je sjajno što je nastala tako slučajno. Autor je dostigao svoj vrh kada ne razmišlja o projektu, nego se nađe na licu mesta i stvori postavku koja opisuje jednu priču. Što se projekta ambasadora u IAAP-u tiče, poenta je da na primer kada se fotograf iz Srbije nađe u Kini, da ima tamo nekog ko će mu pokazati ne samo one turističke znamenitosti, već do onih, što bismo rekli, skrivenih lepota. I upravo ta konekcija, ta mreža koju stvara IAAP, to je to bogatstvo.

objašnjava Vladimir Jovanovski, predsednik IAAP-a.

Prema rečima Jovanovskog i Bokca, već postoji neka planirana aktivnost koju će IAAP i ArtTim zajedno realizovati.

Za mene je to što sam posatao ambasador IAAP-a velika čast, ali i velika obaveza. Mislim da kao zajednica na međunarodnoj sceni možemo da uradimo velike stvari, i to ne samo u regionu – u Srbiji, Makedoniji. Već postoji neka ideja za ulazak IAAP-a na kinesku fotografsku scenu, gde će Megrez foto klub koji je pobratimski klub ArtTima biti predstavnik IAAP-a u Kini i njihov predsednik Han Ke će biti imenovan za ambasadora IAAP-a u Kini. To je nešto što smo za sada neformalno dogovarali, dobili smo potvrdan odgovor od kineske strane i radićemo na realizaciji toga. Mislim da kao zajednica na međunarodnoj sceni možemo da uradimo velike stvari, i to ne samo u regionu – u Srbiji, Makedoniji.

kaže Bojan Petrović Bokac.

Povezane objave