U Jagodini održana obuka volontera Crvenog krsta iz oblasti dobrovoljnog davanja krvi

 U Jagodini održana obuka volontera Crvenog krsta iz oblasti dobrovoljnog davanja krvi

Proteklog vikenda u organizaciji Crvenog krsta Srbije je održan seminar za volontere iz oblasti Dobrovoljnog davanja krvi kome su prisustvovali volonteri iz Pomoravskog okruga. Domaćin ovog seminara je bio Crveni krst Jagodina a realizator seminara sa svojim edukovanim volonterima je bio Crveni krst Kraljevo.

Na dvodnevnom seminaru volonteri iz čitavog Pomoravskog okruga – a među njima i Paraćina, stekli su nova znanja o bitnosti Dobrovoljnog davanja krvi kao i kako da oni to prenesu svojim vršnjacima koji su napunili 18 godina i samim tim stekli pravo da prvi put dobrovoljno daju krv.

Takođe, deo seminara bila je i simulacija prave akcije dobrovoljnog davanja krvi gde su volonteri mogli i praktično da se oprobaju u ulozi davaoca a i da nauče kako treba da se ophode prema ljudima koji dođu da dobrovoljno daju krv. Iz Crvenog krsta Paraćin seminar su uspešno završila dva volontera iz omladine – Nina Golubović učenica Gimnazije, i Milena Jovanović učenica Tehnološke škole Paraćin. One će u aprilu mesecu kada je planirano održavanje akcije dobrovoljnog davanja krvi za punoletne učenike u paraćinskim srednjim školama biti promoteri ove akcije i svoja stečena znanja podeliti sa svojim drugarima kako bi i oni postali davaoci krvi. Veliku zahvalnost dugujemo Crvenom krstu Jagodine na sjajnoj organizaciji seminara i prijatnoj atmosferi za rad koju su napravili, tako da je obuku ukupno završilo 26 volontera iz pomenutih gradova. – navode iz paraćinskog Crvenog krsta.

Povezane objave