U okviru projekta Transparentno iz budžeta, UG Pridruži se u potrazi za podacima o dodeljenim sredstvima udruženjima građana

 U okviru projekta Transparentno iz budžeta, UG Pridruži se u potrazi za podacima o dodeljenim sredstvima udruženjima građana

Udruženje građana „Pridruži se“ u okviru projekta „Transparento iz budžeta“ sprovelo je istraživanje i prikupilo deo dokumentacije o dodeli sredstava udruženjima građana u proteklom periodu iz opštinskog budžeta. Krajnji cilj projekta je, kako kažu iz udruženja,predlog izmena Pravilnika o dodeli sredstava za programe iz javnog interesa, tj. udruženjima građana iz opštinskog budžeta, kako bi postupak odlučivanja o finansiranju projekata udruženja bio transparentniji i objektivniji.

Ipak, deo dokumentacije iako tražen od Opštinske uprave za urbanizam, finansije, skupštinske i opšte poslove, još uvek nisu dobili, a radi se o podacima o dodeljenim sredstvima udruženjima građana za 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, i 2017. godinu, te su iz ovog udruženja podneli nove zahteve za pristup informacijama od javnog značaja.

Iz ovog udruženja kažu da su pregledom završnog računa opštinskog budžeta za 2021. godinu primetili neslaganje u sredstvima koja su utrošena za udruženja građana u odnosu na javno objavljena dokumenta koja se odnose na uobičajeni opštinski javni konkurs za dodelu sredstava udruženjima građana. Naime, završnim računom utrošeno je 9.7 miliona dinara, a javnim konkursom podeljeno 8.8 miliona dinara. Udruženje je i u vezi sa tim neslaganjem podnelo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Povezane objave