U paraćinskom Domu zdravlja počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

 U paraćinskom Domu zdravlja počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u paraćinskom Domu zdravlja počela je danas. Ova zdravstvena ustanova raspolaže sa 3.330 doza vakcine Vaxigrip tetra.

Vakcina koja se daje u Domu zdravlja Paraćin u skladu je sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije i Evropske unije za severnu hemisferu, za sezonu 2022/2023, kaže dr Ivana Marjanović, načelnica službe Opšte medicine Doma zdravlja.

Vakcina je jednodozna, a kontraindikacije su, kao i do sada, alergija na jaja, pileće proteine, neomicin i sva stanja praćena povišenom temperaturom. Dakle, ako osoba ima neku akutnu infekciju, treba da se izleči pre primanja vakcine. Vakcinu mogu da prime sve punoletne osobe, a preporučuje se prvenstveno hroničnim bolesnicima, onima koji boluju od bolesti kardiovaskularnog sistema, respiratornog sistema.

ističe dr Ivana Marjanović, načelnica službe Opšte medicine Doma zdravlja.

Vakcina Vaxigrip tetra štiti od četiri podtipa sezonskog virusa gripa – dva podtipa soja A i dva podtipa soja B. Vakcinaciju nije potrebno zakazivati, ali je prethodno neophodno uzeti nalog od izabranog lekara. Vakcinacija se obavlja radnim danima u periodu od 08-13h na spratu Doma zdravlja.

Povezane objave