U paraćinskom Zavičajnom muzeju otvorena izložba „Prećutani zločin“ – o stradanjima Srba i Jevreja od strane albanskih kvislinga

 U paraćinskom Zavičajnom muzeju otvorena izložba „Prećutani zločin“ – o stradanjima Srba i Jevreja od strane albanskih kvislinga

Oko 7.000 Srba stradalo je od posledica direktnog terora albanskih kvislinga tokom perioda Drugog svetskog rata, jedan je od podataka do kog je došao dr Nenad Antonijević, istoričar i autor izložbe „Prećutani zločin“ Muzeja žrtava genocida otvorene sinoć u galeriji paraćinskog Zavičajnog muzeja. Ova izložba koja sadrži dokumenta, fotografije stradanja, narodne nošnje, oružje i prateću građu koji je u vlasništvu Muzeja žrtava genocida, ali i građu drugih ustanova – Vojnog muzeja, Arhiva Jugoslavije, Etnografskog muzeja…Postavka se bavi periodom od aprila 1941. do 1945. godine i onim zločinima koje su od strane albanskih kvislinga trpeli Srbi i Jevreji, a o kojima se ne zna dovoljno.

Ovo nije izložba samo o stradanju na Kosovu i Metohiji i važno je reći da su najviše zločina izvršili albanski kvislinzi – više nego okupatori, Nemci i Italijani. Najveći uticaj imali su nemački okupatori, a albanski kvislinzi su sarađivali sa svim tim okupatorima i imali su oružane jedinice koje su bile deo okupatorskog aparata. Osim na Kosovu i Metohiji izvršili su brojne zločine i u Makedoniji, i u istočnoj Crnoj Gori. On i su sa svojim oružanim akcijama išli i u Centralnu Srbiju kako bi gledali na zapad do Užica, zatim u Centralnoj Srbiji do Kruševca, u Južnoj do Vranja i po tome je taj zločin izuzetno obiman i veliki.

objašnjava autor izložbe dr Nenad Antonijević.

On ističe da je još veći zločin bilo proterivanje blizu 100.000 ljudi sa ove teritorije. Iako je bilo i zločina od strane samih okupatora, preovladavali su albanski ratni zločini koji su imali i elemente genocidnosti.

Mi smo ovom izložbom hteli da naglasimo da je taj kontinuitet albanskog terora prema srpskom pravoslavnom stanovništvu postojao vekovima. Protežirana je politika da je Kraljevina Jugoslavija sprovodila teror nad Albancima između dva svetska rata, da su doseljenici posle Balkanskih ratova da im je zemlja dodeljivana oduzimanjem od albanskog stanovništva, što nije bila istina.

kaže autor.

Čitava atmosfera među ovim nacijama koja je trajala vekovima, zatim razvoj fašizma između dva svetska rata i okupacija Albanije od strane Italije doprinela je da albanski kvislinzi okupaciju Kraljevine Jugoslavije dočekaju kao oslobođenje, te su zločini eskalacija viševekovne netrpeljivosti.

Ova izložba dr Nenada Antonijevića koji je doktorirali na temu „Ratni zločini na Kosovu i Metohiji 1941-1945. godina“ postavka je Muzeja žrtava genocida i pre gostovanja u Paraćinu, prikazana je jedino u narodnom mueju u Kruševcu.

Ovom izložbom nastavljamo saradnju sa Muzejom žrtava genocida, u pitanju je nacionalna ustanova koja se bavi kulturom sećanja, izuzetno važna institucija u našoj zemlji, otvara neke teme o kojima se nije dovoljno pričalo. Jako je bitno da negujemo kulturu sećanja i bitno je da znamo sve ove stvari – bez obzira na to što su ovo teške teme. Ovo je nešto o čemu treba da se priča i ovo je nešto što treba da znamo.

rekao je direktor Zavičajnog muzeja Paraćin Branislav Stojanović.

Izložba će u galeriji na spratu Zavičajnog muzeja biti postavljena narednih mesec dana, a posetiocima je na raspolaganju svakog radnog dana od 08-20h, kao i subotom od 10-15h.

Povezane objave