U Paraćinu obeležen Dan pobede nad fašizmom

 U Paraćinu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na Spomenik Branku Krsmanoviću u Paraćinu je obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Okupljeni su minutom ćutanja odali poštu žrtvama ovog rata i prisetili se onih Paraćinaca koji su dali svoj doprinos u borbi protiv fašizma. Vence su na spomenik heroju Branku Krsmanoviću položile delegacije Opštine Paraćin, Policijske stanice Paraćin, SUBNOR-a, Ratnih veterana opštine Paraćin, Vojnih penzionera, Udruženje boraca otadžbinskih ratova opštine Paraćin, Ratnih vojnih invalida, kao i Udruženje potomaka ratnika Srbije.

Dan koji slavimo kao Dan pobede nad fašizmom jeste dan kapitulacije Nemačke u Drugom svetskom ratu koju je na ovaj dan 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel; u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, iako su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, što je u Jugoslaviji potrajalo do 15. maja.

Zamenik predsednice SO Paraćin Miloš Đokić, prilikom svečanog obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, poručio je da će sloboda i mir zauvek ostati temeljne vrednosti Republike Srbije.

Smatram da je najbitnije ovaj dan obeležavati u tom vrednosnom smislu. Za opštinu Paraćin, građane Paraćina, kao i za sve građane Republike Srbije 9. maj je od izuzetne važnosti jer smo tad rekli svi zajedno – Evropa, ceo svet i mi kao deo tog sveta, „NE“ fašizmu i automatski se opredelili za slobode koje su suprotne tome. Za vrednosti kao što su vrednost mira i vrednost slobode. Mislim da je to veoma bitno ne samo zbog prošlosti, već i zbog naše budućnosti. Da i u budućnosti nastavimo isti put, jer jedino poštovanje tih vrednosti možemo izgraditi svetlu budućnost.

istakao je Đokić.

Istoričar Marko Pekić u svom govoru osvrnuo se na značaj ovog dana kao dela istorije, ali i na sadašnje svetske prilike.

Nakon 77 godina od potpisa bezuslovne kapitulacije fašističke Nemačke možemo da vidimo da neki pokreti i neke stvari koje se dešavaju na prostoru Evrope pokušavaju da ožive fašizam i nacizam. Međutim, uloga istoričara i generalno uloga slobodarskih naroda kojima pripadamo i mi jeste da ne dozvolimo da se to, možemo slobodno reći čudovište, povampiri, već da se jednostavno borimo na svaki način da stanemo tom zlu na put. Treba težiti slobodarskom duhu i treba uvek da se setimo naših poznatih boraca i naših heroja koji su dali život u borbi protiv nacizma i fašizma. Paraćin ima čime da se ponosi. Pomenućemo Svetolika Dragačevca, našeg sugrađanina koji je poslao pismo Hitleru i upozorio ga da neće biti dobro ako ovako nastavi, što se i desilo na kraju. Pored njega, imam još dve značajne ličnosti – jedna je Momčilo Popović Ozren koji svoj život dao 1943. godine i Branko Krsmanović koji je poginuo 1941. i koji je takođe poznat po tome što je bio učesnik Španskog građanskog rata.

rekao je Marko Pekić, istoričar i saradnik Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Prilikom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom dečiji hor Dar izveo je himne Republike Srbije i Paraćina.

Povezane objave