U petak u Zavičajnom muzeju otvaranje izložbe „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“

 U petak u Zavičajnom muzeju otvaranje izložbe  „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“

foto: Zavičajni muzej Paraćin

„Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ naziv je izložbe kojom je predstavljeno živo nasleđe upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva i u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a koja će sutra od 19h biti otvorena u Zavičajnom muzeju Paraćin.

Izložba obuhvata 55 elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa koje su zajednice u Srbiji, prenoseći s generacije na generaciju, sačuvale do danas i upisale u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. Deo izložbe čine i elementi koji su, upisom na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, postigli i međunarodnu vidljivost – porodična slava, tradicionalna narodna igra kolo, pevanje uz gusle i zlakusko lončarstvo.

Gostovanje izložbe „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, autorke Danijele Filipović, u Zavičajnom muzeju Paraćin, nastavak je aktivnosti koje Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu ostvaruje u cilju promocije živog nasleđa Srbije i podizanja svesti o značaju njegovog očuvanja.

Otvaranje je zakazano za petak u 19h, a ulaz je slobodan.


Povezane objave