U RISC-u skupština Udruženja srednjih škola područja rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

 U RISC-u skupština Udruženja srednjih škola područja rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

Paraćinska Tehnološka škola domaćin je skupštine Udruženja srednjih škola područja rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane koja je održana u Regionalnom inovacionom startap centru. Udruženje obuhvata više od 40 srednjih škola iz čitave Srbije sa obrazovnim profilima koji obuhvataju područje poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo baš mi odabrani da budemo domaćini. Mi kao škola postojimo dugi niz godina, naročito smo uspešni bili u ovoj oblasti kojom se bavi današnja skupština. Drago nam je da vidimo ovoliki broj ljudi u Paraćinu.

rekao je Nenad Milosavljević, direktor Tehnološke škole u Paraćinu.

Ovo udruženje srednjih škola bavi se načinima poboljšanja uslova rada, unapređenja nastavnih programa, ali i motivacijom mladih da se opredele upravo za obrazovne profile ove struke.

Pre samog dnevnog reda, prisutnima je održana prezentacija FAO programa Klimatske promene u školskoj klupi“ čiji je cilj pokretanje inicijative za inoviranje nastavnih planova i programa kroz izborni predmet Klimatske promene u poljoprivredi.

Klimatske promene ne možemo zaustaviti, ali možemo smanjiti negativno dejstvona životnu sredinu, smatra profesorka sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu koja je učestvovala u ovom projektu, te je upravo iz ovog razloga važno podstaći mlade da kroz formalno obrazovanje steknu potrebne informacije u ovoj oblasti. Za ovaj izborni predmet izrađen je i udžbenik, a razrađeni su i dalji koraci i procedure za uvođenje klimatskih promena u srednje poljoprivredne škole.

Ovo naše područje rada ima 48 škola iz čitave Srbije – mahom su to poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole, ali ima i mešovitih škola. Sutra na stručnim većima će biti priče vezano za nove profile, naravno i o nacionalnoj maturi koja nas očekuje, a razgovaraćemo i o aktuelnim temama i problemima vezanim za ovu našu oblast. Našim delovanjem i razmenom iskustava radimo na tome da se poboljša rad u našim školama. Znamo i sami da su naše poljoprivredne škole u velikim problemima, pre svega i sa upisom đaka, ali i druge prirode.Poljoprivreda je veoma bitna grana u čitavoj Srbiji, te radimo na tome da se i status ovih škola poboljša i nadalje ćemo se po tom pitanju obratiti i Ministarstvu poljoprivrede.

kaže Branko Rajčić, predsednik Udruženja srednjih škola područja rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

Tokom sutrašnjeg dana, u paraćinskom RISC-u biće održane sednice stručnih veća za proizvodnju i preradu hrane, zatim veterinarske medicine, matematike, kao i poljoprivrede.

Povezane objave