U subotu i preko 40 stepeni

 U subotu i preko 40 stepeni

foto: pixabay.com

Toplotni talas najavljen za dane pred nama eskaliraće u subotu kada se u našoj zemlji mogu očekivati i temperature od preko 40°C. Od nedelje možemo očekivati par stepeni niže, ali do kraja meseca maksimalna dnevna temperatura će se kretati između 35-38°C, najavljuje Republički hidrometeorološki zavod.

Odeljenje za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, prosledilo je štabovima za vanredne situacije u Pomoravlju upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera, zbog najavljenih visokih dnevnih temperatura u periodu do 27. jula.

S obzirom na prognozu Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se lokalno očekuju temperature i do 40 stepeni, u cilju smanjenja rizika od katastrofa, potrebno je preduzeti preventivne mere na sprečavanju i ublažavanju posledica od ekstremnih vremenskih pojava. Nadležne komunalne službe, koje raspolažu odgovarajućim kapacitetima za distribuciju vode za piće, u datom periodu potrebno je da rasporede cisterne i omoguće dostupnost vode za piće i osvežavanje, najugroženijem stanovništvu. Neophodno je razmotriti mogućnost da se stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji omogući dostava odgovarajuće količine flaširane vode preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta. U saradnji sa lokalnim domovima zdravlja, potrebno je postaviti punktove za pružanje prve medicinske pomoći na najprometnijim lokacijama i pojačati preventivne mere zaštite od požara na otvorenom.

Aleksandra Pavlović Đorđević

https://lokalni.rs

Povezane objave