Udruženje likovnih umetnika Aleksinca predstavilo svoje stvaralaštvo posetiocima paraćinskog Kulturnog centra

 Udruženje likovnih umetnika Aleksinca predstavilo svoje stvaralaštvo posetiocima paraćinskog Kulturnog centra

Više od trideset slika članova Udruženja likovnih umetnika Aleksinca od večeras krasi zidove galerije paraćinskog Kulturnog centra. Ovo je prva izložba u Paraćinu ULUA – udruženja čija je tradicija duga već pune četiri decenije.

Pred Paraćincima je 36 selektovanih slika 22 umetnika – od doktora likovnih umetnosti do amatera. Udruženje danas broji više od 20 stalnih članova.

Ova izložba je mali pregled aktivnosti udruženja. Želja je da se u ovom turbulentnom vremenu prikaže lepši deo sveta, da se za večnost sačuvaju svetli trenuci života.

rekao je predsednik udruženja Miroslav Milikić.

Po tematici i i slikarskoj tehnici dela su raznovrsna, ali može se reći da preovladavaju pejzaži. Poznato ime u slikarskim krugovima, akademski slikar iz Aleksinca Pavle Nasković koji je jedan od osnivača ULUA, a čije su slike takođe deo izložbe kaže da ga upravo pejzaži i dan danas inspirišu.

Moram da kažem da je grad Aleksinac izuzetno inspirativan jer ima dosta raznovrsnih predela. Predeli ispod Jastrebca, Bovanskog jezera, Ozrena, Rtnja…velika inspiracija je i Morava i predeli oko nje. Sve u svemu ima mnogo različitih motiva koji su inspiracija za one koji se time oduševljavaju.

Danas Aleksinac kao grad ima dvadesetak akademskih slikara, udruženje se širi, ima i onih koji su od amatera postali članovi ULUS-a. Želja nam je da se ovo udruženje širi i da možemo da kažemo da od nekoliko entuzijasta – među kojima sam tih osamdesetih bio i ja, došli smo do ovakvog broja članova udruženja.

kaže s ponosom akademski slikar Pavle Nasković.

Svojom aktivnošću ULUA je osnovalo slikarsku koloniju „Lipovac” i likovnu koloniju „ULUA” u čijem sastavu je i dečija likovna kolonija. ULUA se osim stalnih izložbi u Aleksincu (Prolećni i Jesenji likovni salon) predstavilo i uljubiteljima umetnosti širom Srbije. Neki od članova su bili i učesnici likovnih kolonija u Srbiji i inostranstvu i njihova dela nalaze se u mnogim zemljama sveta.

Izložba slika članova ULUA u paraćinskom Kulturnom centru biće postavljena do 6. marta, a galerija je za posetioce otvorena radnim danima od 09-20h.

Povezane objave