UG Pridruži se: opštinski zvaničnici pismima obavešteni o pokretanju inicijative za zaštitu planine Baba

 UG Pridruži se: opštinski zvaničnici pismima obavešteni o pokretanju inicijative za zaštitu planine Baba

Pisma kojim objašnjavaju namere o pokretanju inicijative za zaštitu planine Baba poslate su odbornicima lokalne Skupštine, članovima Opštinskog veća, kao i članovima Komisije za planove, obaveštavaju iz Udruženja građana „Pridruži se“. Ovim pismom, kako kažu, upoznaju funkcionere paraćinske opštine sa inicijativom za zaštitu prostora planine Baba, tj. proglašenjem zaštićenog područija III kategorije na ovom prostoru, a u skladu sa članom 41. Zakona o zaštiti prirode.

Ova inicijativa je u skladu sa Strategijom održivog razvoja opštine, gde je jedan od ciljeva smanjiti stepen ugroženosti biodiverziteta. Po prostornom planu opštine Paraćin na ovom području predviđena je organska poljoprivreda. Ovo je jedan od najznačajnijih lokaliteta predviđenih za zaštitu od strane Zavoda za zaštitu prirode, tako da je naša inicijativa u potpunosti usklađena sa zvaničnom politikom Opštine. Nadamo se da ćemo ovoga puta, za razliku od prethodnog, naići na razumevanje predstavnika lokalne samouprave.

kaže Dragan Ristić, predstavnik UG „Pridruži se“.

Cilj projekta koji UG „Pridruži se“ realizuje uz pomoć Trag fondacije jeste pokretanje narodne inicijative za zaštitu ove planine koja će uslediti nakon peticije za zaštitu životne sredine, a koju ovo udruženje planira da pokrene tokom februara. 

Svakako da do kraja realizacije projekta neće ceo proces biti gotov jer je za sve procedure potrebno više vremena, ali ćemo učiniti sve budemo što bliži krajnjem cilju, a to je zaštita planine Baba. Mi ovo ne radimo u nekom ličnom interesu, već u interesu svih meštana, u interesu svih naših predaka i svih naših potomaka.

rekao je Ristić.

On se osvrnuo i na izjavu Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, koja je na jučerašnjoj konferenciji za medije udruženja „Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje“ i „Pridruži se“ povezala sa USAID-om:

Ona nas je targetirala na jučerašnjoj konferenciji za medije gde je istakla kako se mi finansiramo od stranih donacija. Mi od maja prošle godine nijednog trenutka nismo želeli da sakrijemo da USAID, BOŠ, Birn i BFPE učestvuju u projektu odbrane planine Babe, ali ne učestvuju na način na koji je to premijerka prikazala. Stvara se utisak da mi koji se borimo za planinu Babu dobijamo novac za nas lično i da nam je taj novac motivacija što apsolutno nije tačno. Sve što je po projektu dobijeno iskorišćeno je za potrebe izrade bilborda, podkast emisija, štampanje flajera, distribuciju direktne pošte, povećanje vidljivosti objava na društvenim mrežama jer to projekat uključuje. Mi nismo neko ko brani kamen niti želi da spreči izgradnju Moravskog koridora, mi branimo zakon i Ustav ove zemlje, pošto po zakonu taj kamenolom ne postoji.“

istakao je zastupnik UG „Pridruži se“ Dragan Ristić.

Povezane objave