UG „Pridruži se“ počinje realizaciju projekta zaštite planine Baba

 UG „Pridruži se“ počinje realizaciju projekta zaštite planine Baba

foto: M.J.

Udruženje građana Pridruži se započeće projekat čiji je cilj proglasiti planinu Babu zaštićenim područjem, najavljeno je na konferenciji za medije ovog udruženja. Cilj je, prema rečima Dragana Ristića, predstavnika UG Pridruži se, pokretanje inicijative o proglašenju područja ili dela područja planine Baba zaštićenim područijem III kategorije u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Naše aktivnosti će ići jednim usmerenim tokom i pokušaćemo da do kraja marta meseca da pokrenemo inicijativu za proglašavanje ovog područja zaštićenim. Naravno, nije realno očekivati da ovo bude u tom periodu potpuno ostvareno, za to će biti potrebni meseci, pa možda čak i godine, ali ovo je početak za sve ono što sledi.

ističe Ristić.

Udruženje će se, u saradnji sa volonterima, najpre pozabaviti prikupljanjem podataka vezanih za planinu Babu u kojima nalazi uporište za proglašenje ovog područa Spomenikom prirode.

Pre svega podrazumevamo te geomorfološke karakteristike, zatim istorijske – a kad to kažem mislim na stari grad Petrus, pa onda i na biljni i životinjski svet, jer tamo postoje retke biljne vrste čiji značaj poznaje profesor Novica Ranđelović iz Niša i on će biti uključen u aktivnosti.

kaže Ristić.

Da bi istraživanje obuhvatilo sve ove aspekte, u aktivnosti će biti uključeni i volonteri. Jedan od njih biće i Miloš Jovanović koji ističe važnost istorije ovog predela koje je potrebno još dublje istražiti:

Zašto uništavati takve predele kada oni itekako imaju perspektivu? Tu ljudi žive hiljadama godina – postoje 24 lokaliteta iz Starijeg gvozdenog doba na području Donje Mutnice, Lešja i Plane. Neki lokaliteti datiraju čak iz praistorije, jer je nađena kamena sekira koja je probušena da bi se stavila drška, što je jako bitno. Na planini Babi je nađen čak i novčić iz Dirahiona – stare grčke kolonije Drač. Dakle, hiljada godina unazad ovde je bilo života. Zašto onda to uništavati, zašto ne istražiti dublje? Zaštitom planine Babe smatram da bi to bilo moguće. U suprotnom, hiljade i hiljade godina biće bačene u zaborav. A valjda je cilj ljudskog života da sve što može sačuva od zaborava.

kaže Miloš Jovanović.

Krajni cilj projekta biće pokretanje inicijative građana, kako bi se pred odbornicima lokalne skupštine našao predlog za pokretanje postupka za proglašenje zaštićenog područija. Projekat finansira Fondacija Trag i Ambasada Velike Britanije u Beogradu.

Povezane objave