UG Pridruži se ponovo poslalo zahteve za pristup informacijama od javnog značaja Opštinskom veću

 UG Pridruži se ponovo poslalo zahteve za pristup  informacijama od javnog značaja Opštinskom veću

Kako navode iz Udruženja građana Pridruži se, to udruženje ponovo je poslalo zahteve za pristup informacijama od javnog značaja Opštinskom veću i Opštinskoj upravi nakon što im nije dostavljena potpuna dokumentacija kojoj su pristup tražili.

Tražena dokumentacija odnosi se na kriterijume i postupak podele novca udruženjima građana (važeći Pravilnik), rešenja o formiranju Komisija, listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa, kao i način postupanja u slučaju vraćanja sredstava za prethodne četiri godine. Ovo udruženje dokumentaciju je tražilo zbog realizacije projekta „Transparentno iz budžeta“. Projekat je definisan u oblasti javnog zastupanja i politika i odobren u okviru grant šeme „Javno zagovaranje na lokalnom nivou“.

Razlog zbog kog je odbijen zahtev je, kako se navodi, „obimnost dokumentacije“, te su ovog puta poslali 92 pojedinačna zahteva od kojih se svaki odnosi na pojedinačni dokument, saopštavaju iz UG Pridruži se. Upućena je i žalba Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a iz Kancelarije Poverenika stigla je potvrda prijema tri žalbe.

foto: facebook/pridruzi se

Plan udruženja je da po dobijanju svih traženih dokumenata izradi analizu dosadašnjeg postupanja lokalnih institucija u postupku dodele sredstava udruženjima građana i u dijalogu sa donosiocima odluka i kolegama iz drugih udruženja, uz učešće javnosti, predloži nacrt novog Pravilnika o dodeli sredstava udruženjima, navodi se u saopštenju UG Pridruži se.

Povezane objave