UG Pridruži se prikupljanjem dokumentacije počelo realizaciju projekta „Transparentno trošenje novca iz budžeta“

 UG Pridruži se prikupljanjem dokumentacije počelo realizaciju projekta „Transparentno trošenje novca iz budžeta“

foto: arhiva

UG Pridruži se, u okviru realizacije projekta „Transparentno trošenje novca iz budžeta“ zatražilo je od Skupštine opštine Paraćin kopije dokumenata o kriterijumima i postupku podele novca udruženjima (važeći Pravilnik), rešenja o formiranju Komisija, kao i način postupanja u slučaju vraćanja sredstava za prethodne četiri godine.

Osim ovih dokumenata, kako iz udruženja navode u svom saopštenju, na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, udruženje je zatražilo odluke o izboru programa udruženja građana koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Opštine Paraćin i to za period od 2012. do 2022. godine. Traženi su i dokumenti koji podrazumevaju izveštaj o realizaciji svakog finansiranog programa, zatim konkursna dokumentacija sa prijavnim obrascima, kao i kopija dostavljenog izveštaja o realizaciji svakog programa koji je finansiran sredstvima iz budžeta u 2021. godini.

Projektom je predviđeno istraživanje sadašnjeg pravnog okvira i prakse opštinskih službi u dodeljivanju sredstava udruženjima. Cilj je, kako kažu iz udruženja, da realizacijom projekta doprinese transparentnijem i ekonomičnijem trošenju sredstava budžeta na korist građana i udruženja građana. 

Povezane objave