UG Pridruži se: Rok za odgovor za pristup zatraženim informacijama do sutra

 UG Pridruži se: Rok za odgovor za pristup zatraženim informacijama do sutra

foto: arhiva

U okviru realizacije projekta „Transparentno trošenje novca iz budžeta“, UG Pridruži se zatražilo je od organa opštinskih vlasti kopije dokumenata o kriterijumima i postupku podele novca udruženjima (važeći Pravilnik), rešenja o formiranju Komisija, listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa, kao i način postupanja u slučaju vraćanja sredstava za prethodne četiri godine. Iz udruženja saopštavaju da rok od 15 dana za omogućavanje pristupa informacijama od javnog značaja ističe sutra.

Zahteve za pristup informacijama od javnog značaja u vezi dodele sredstava udruženjima građana predali smo 21. aprila 2022. godine kada je počeo da teče rok od 15 dana za postupanje organa od kojih su tražene informacije – Opšitnske uprave za urbanizam, finansije, skupštinske i opšte poslove, Opštinskog veća, Skupštine opštine. Ovaj rok ističe sutra. Posle ovog zahteva, ukoliko opštinske službe ne upute odgovor, po proceduri sledi žalba Povereniku, pa prekršajne prijave.

kažu iz udruženja.
foto: screenshot https://www.facebook.com/pridruziseparacin

Projektom koji će biti realizovan narednih godinu dana predviđeno je istraživanje sadašnjeg pravnog okvira i prakse opštinskih službi u dodeljivanju sredstava udruženjima. Cilj je, kako kažu iz udruženja, da se realizacijom projekta doprinese transparentnijem i ekonomičnijem trošenju sredstava budžeta na korist građana i udruženja, kao i da u kreiranju novog Pravilnika učestvuju sva udruženja građana i donosioci odluka. 

Povezane objave