UG Pridruži se u saradnji sa WWF-om realizuje projekat „Štitimo li prirodu?“

 UG Pridruži se u saradnji sa WWF-om realizuje projekat „Štitimo li prirodu?“

Osnovni fokus projekta „Štitimo li prirodu?“ koji UG Pridruži se realizuje u saradnji sa WWF-om je na istraživanju lokalnih politika u oblasti zaštite prirode kao i na dokumentovanju stanja na lokacijama predviđenim za zaštitu prema važećem Prostornom planu Opštine Paraćin.

Želimo kroz projekat ,, Štitimo li prirodu?“ da ostvarimo unapređenje zaštite  prirode, očuvanje biodiverzitet na području Opštine Paraćin. Takođe, da omogućimo održivi razvoj uz očuvanje prirodnih dobara i biodiverziteta i očuvanje životne sredine od značaja za kvalitet života građana kroz uspostavljen mehanizam informisanja građana o politikama zaštite prirode. Podsetio bih vas da je Prostornim planom iz 2006. u Paraćinu planirano 20 zaštićenih područja površine 3876 hektara. U međuvremenu, proglašeno je samo jedno površine 19 hektara koje je degradirano neadekvatnim upravljanjem.

rekao je konferenciji za medije Dragan Ristić, predsednik UG Pridruži se.

UG Pridruži se je Projektom „Zaštitimo prirodu Paraćina“ tokom 2022. godine dokumentovalo, kako Ristić kaže, razorni uticaj ljudskih aktivnosti, uništavanje prostora dokumentovanih staništa zaštićenih vrsta na 4 područja planirana za zaštitu.

Projektom “Štitimo li prirodu”, koji sada realizujemo, želimo da dokumentujemo stanje svih planiranih zaštićenih područja, istražimo i analiziramo stvarna izdvajanja iz budžeta za zaštitu prirode, kao i odnos upravljača prema jedinom zaštićenom području (vrelo Grze). Dokumentovaćemo i nove prostore za zaštitu, analiziraćemo primenu postojećih propisa i predložiti njihovo unapređenje u delu koji se odnosi na upravljanje zaštićenim područjima i iznos izdvajanje iz lokalnog budžeta za realizaciju obaveza iz Prostornog plana. 

kaže Ristić.

UG Pridruži se, realizujući ovaj projekat, već je izvršilo deo terenskog istraživanja područja predviđenih za zaštitu kao i potencijalnih novih područja koja bi  trebalo zaštititi. Početkom 2024. godine javnost i sami donosioci odluka biće detaljno obavešteni o stanju svih područja koja su predmet analize, tvrdi Dragan Ristić. 

Na osnovu dosadašnje analize možemo reći da je ljudski faktor znatno uticao na narušavanje i promene u negativnom smeru potencijalno zaštićenih područja. O toku realizacije projekta obavestili smo odbornike SO Paraćin kao i članove Veća i to prvim pismom koje smo im poslali početkom septembra. Za realizaciju ovog projekta veoma su zaintersovani i prestavnici EU , jer kao što sam napomenuo, projekat sprovodimo u okviru poglavlja 27. U utorak, 26. septembra, delegacija organizacije „WWF Adria-Serbia“ posetila je Paraćin. Tom prilikom, održan je sastanak s predstavnicima udruženja građana „Pridruži se“. Nakon sastanka, članovi delegacije obišli su dve lokacije koje su Prostornim planom Opštine Paraćin planirane za zaštićena područja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

ističe Ristić.

„WWF Adria-Serbia“ je deo svetski poznate dobrotvorne organizacije za zaštitu životne sredine – WWF (ranije „World Wide Fund for Nature“) i u Srbiji realizuje projekat „Akcije Srbije u oblasti životne sredine, prirode i klime – Bezbedna priroda i klima“. Sprovođenje projekta ostvaruje se uz finansijsku podršku EU.

Povezane objave