Usavršavanje kendo veštine direktno iz Japana – sensej Toshinari Miyoshi na treningu SK Katori

 Usavršavanje kendo veštine direktno iz Japana – sensej Toshinari Miyoshi na treningu SK Katori

Poznato je već je da SK Katori iz Paraćina jedan od najbolji kendo klubova u Srbiji, akako bi dodatno unapredili svoje teoretske i borbene veštine, ovog vikenda ugostili su učitelja Toshinari Miyoshija iz Japana.

Toshinari je u Srbiju došao kao volonter JICA – agencije za saradnju sa japanskom Vladom i naredne dve godine boraviće u našoj zemlji kako bi podučavao kendo klubove sa teritorije Srbije.

Ovde sam dva meseca, sve je sjajno – srpska kultura, sve je super. Što se tiče kendoa, veština je na visokom nivou, ljudi u klubovima su veoma motivisani, dosta vežbaju. Trening u Paraćinu je bio sjajan, isto tako je bilo i u Beogradu, Novom Sadu, svuda sam proveo odlično vreme i radujem se da ćemo raditi i nadalje. Moja motivacija za dolazak je to da upoznam nove ljude i kulturu, živeo sam u Japanu i nikada do sada nisam bio u nekoj drugoj državi. U budućnosti bih voleo da upoznajem i druge države i podučavam ljude kendo veštini.

rekao nam je sensej Toshinari Miyoshi.

Ivan Jovanović iz SK Katori objašnjava nam da ovakva saradnja sa JICA postoji godinama unazad i da je ovo četvrti sensej koji dolazi u Srbiju:

Ranije smo imali starije senseje, 7. dan, a Toshi je mlađi, što smo mi i tražili – učitelja koji je borac, koji pored tih osnovnih veština može da poveća i naše borbene veštine, i na nivou reprezentacije i na nivou klubova. On je prvi put u Paraćinu, ja sam stvarno zadovoljan jer smo neke stvari videli a nekih se podsetili.

rekao nam je Ivan Jovanović, predsednik SK Katori.

Kendo reprezentacija Srbije u utorak putuje na Svestko prvenstvo u ovoj veštini koje će od 4-7. juna biti održano u Milanu. U reprezentaciji će biti čak 5 takmičara iz Paraćina.

U seniorima Luka Ilić, Veljko Karić i Strahinja Ćajić deo su muške seniorske reprezentacije, a Jelisaveta Miletić i Mila Jovović članovi ženske reprezentacije. Očekivanja su kod nas uvek visoka, mi ne volimo da odemo na takmičenje samo da se prošetamo. Realna očekivanja su da izađemo iz grupe, imamo posle malo nepovoljan žreb jer idemo na selekciju Japana koja nikada u istoriji svetskih prvenstava nije izgubila, ali mi se ndamo da ćemo da ih pobedimo.

kaže Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima, osim selekcije Japana koja je apsolutni favorit, u samom vrhu u ovoj veštini su i SAD, Francuska, Brazil, Nemačka, Italija, a na prošlom Svetskom prvenstvu i Srbija je bila u top 5 ekipa. Reprezentativce Srbije Jelisavetu Miletić i Luku Ilića pitali smo kako je izgledao trening sa učiteljem iz Japana, ali i kakva su im očekivanja na predstojećem takmičenju:

Današnji trening nije bio težak, bio je opušteniji i laganiji, meni lično je baš prijao pred samo takmičenje, nekako smo se malo vratili na neke osnove i imali smo priliku da radi svako sa svakim. Moja neka očekivanja za Svetsko…pa nisu očekivanja u smislu da postignemo određene ciljeve ili određeno mesto, već da svako da i svako radi svoj najbolji kendo.

rekla nam je Jelisaveta Miletić, član ženske kendo reprezentacije Srbije.

Današnji trening je bio na visokom nivou, bilo je dosta vrućina tako da nisu svi uspeli da izdrže. Generalno, sa Toshijem je dobro i lepo raditi, može dosta da se nauči od njega. Na predstojećem takmičenju nadamo se dobrom uspehu i da, što bi rekao naš trener, damo svoj maksimum i osvojimo to prvenstvo, makar bili to i Japanci. Naravno, njih ne treba potceniti jer su dosta teški protivnici. Jeste teško, ali možemo da damo sve od sebe.

rekao je Luka Ilić, član muške kendo reprezentacije Srbije.

Povezane objave