Uskoro 12. samostalna izložba Bojana Petrovića Bokca

 Uskoro 12. samostalna izložba Bojana Petrovića Bokca

Lepota i gracioznost pokreta viđeni okom i objektivom paraćinskog fotografa Bojana Petrovića Bokca biće prikazane na njegovoj 12. samostalnoj izložbi zakazanoj za početak marta. Pedesetak fotografija naći će svoje mesto na izložbi pod nazivom Balerina – vaspitanje, igra i umetnost, a koja će biti otvorena 4. marta u Galeriji u prolazu Gradske biblioteke „Dr Vićentije Rakić“.

Fotografije koje ću prikazati na izložbi zapravo su rađene u komercijalne svrhe u Baletskom studiju „Perla“ u Jagodini. To je dakle bukvalno bio posao, fotografisanje polaznica škole baleta, ali sam tada napravio fotografije koje su mi bile veoma zanimljive i negde su čekale svoje vreme da budu prikazane. U dogovoru sa Leposavom Ivanković, direktorkom NB „Dr Vićentije Rakić“, odlučeno je da to bude uoči 8. marta. Ovo će biti spoj dokumentarnih i umetničkih fotografija, većinom spontanih, dok su samo neke režirane. Neke fotografije će biti prikazane u crno-beloj tehnici, dok će neke biti u boji. Takođe, razlikovaće se po formatima. U odabiru fotografija osim mene, učestvovali su i kreativni direktori Art Team-a, jer mi zaista funkcionišemo kao jedan veliki tim okupljen oko onaga što voli, a to je fotografija.

objašnjava Bojan Petrović Bokac.

Balerina – vaspitanje, igra i umetnost naziv je koji obuhvata sve ono što će Bokac svojim fotografijama preneti posmatraču, a nazivu izložbe „kumovala“ je upravo Leposava Ivanković:

Vaspitanje je mnogo više od onog „budi dobar, ponašaj se lepo“. Te mlade dame koje su na fotografijama se upravo kroz balet umetnički vaspitavaju. Kroz igru uče, a u osnovi svega je umetnost.

kaže direktorka NB „Dr Vićentije Rakić“ Leposava Ivanković.

Galerija u prolazu veoma je često mesto gde Foto grupa Art Team izlaže svoje fotografije, te se u ovom prostoru trenutno još uvek nalazi postavka foto izložbe fotografkinja Art Teama. I Leposava i Bokac saglasni su u tome da se saradnja odvija na obostrano zadovoljstvo.

Veoma poštujem sve izložbene prostore u Paraćinu, a ono što saradnju sa bibliotekom i ovim prostorom čini posebnim jeste lakoća dogovora i saradnje, kao i sloboda koju Art Team ovde dobija. Svakom umetniku je bitno da ima slobodu – da kreira, izrazi svoje mišljenje, komunicira. Ovo je druga moja samostalna izložba ovde, Art Team ih je imao više i uvek se rado odazovemo Leposavinom pozivu da izlažemo baš u Galeriji u prolazu.

ističe Bokac.

Naš je cilj da u ovoj galeriji dođe do susreta ljudi koji su fascinirani lepim. To je poenta, da i oni koji dolaze da čitaju, i oni koji idu u muzičku školu da bi stekli muzičko vaspitanje, ili dovode decu, da sve njih sretne ovakva jedna umetnička fotografija koja kaže: „Umetnost, igra, vaspitanje idu ruku pod ruku“. Ovde su predmet balerine – mi se divimo njihovoj veštini, lepoti pokreta, ritmu, čujemo čak i muziku… Želimo da Galerija u prolazu bude mesto susreta svih onih koje fascinira lepota.

kaže Leposava Ivanković.

Kako ekskluzivno najavljuje autor, na otvaranju izložbe Balerina – vaspitanje, igra i umetnost očekuje se i prisustvo predsednika IAAP-a, Internacionalnog udruženja umetničkih fotografa koje deluje na svetskom nivou, a sa kojim će foto grupa Art Team u narednom periodu intenzivirati saradnju. Otvaranje 12. po redu samostalne izložbe Bojana Petrovića Bokca u Galeriji u prolazu zakazano je za 4. mart u 19h.

Povezane objave