Vanredna sednica Štaba za vanredne situacije – naredba za postavljanje mobilne opreme

 Vanredna sednica Štaba za vanredne situacije – naredba za postavljanje mobilne opreme


S obzirom na najavljene nepovoljne vremenske uslove, sa intenzivnim padavinama u naredna 4 dana i povodom naredbe koju su “Srbijavode” izdale za postavljanje mobilne opreme u gradu, duž obala Crnice, kao prevencije od velikih voda i zaštite građana od mogućih poplava, Štab za vanredne situacije opštine Paraćin danas je vanredno zasedao. Nakon razgovora Vladimira Milićevića, komandata Štaba za vanredne situacije i predsednika opštine Paraćin sa direktorom “Srbijavoda”, Goranom Puzovićem, doneta je odluka o postavljanju zaštitne ograde čija realizacija počinje danas.
Takođe, izdato je naređenje da se postave zidovi od džakova napunjenih peskom, kao i rizla na kritičnim lokacijama. Oko mosta kod srednje škole koji je u izgradnji i gde je nemoguće postaviti mobilnu ogradu biće postavljeni upravo džakovi. Štab je doneo odluku i izdao naređenje da u stanju pripravnosti budu sva privatna preduzeća i njihova mehanizacija, koja se stavlja na raspolaganje JKP “Crnica” odnosno svim službama za delovanje u kriznim situacijama. Počinje ponovni obilazak i utvrđivanje svih kritičnih tačaka u opštini, na rekama, pritokama i bujičnim potocima u cilju zaštite stanovništva i njihovih kuća. Štab je doneo odluku i o formiranju Komisije za utvrđivanje štete na objektma i imanjima odnosno usevima do koje može doći u slučaju najavljenih vremenskih nepogoda. Očekuje se izveštaj o održavanju i čišćenju kanala na saobraćajnim pravcima Gilje – Varvarin i Paraćin – Pojate, koje održava regionalno “Preduzeće za puteve”.

Javnom komunalnom preduzeću „Crnica“ izdato je naređenje o nabavci dodatne količine usisnih i potisnih pumpi, prateće opreme, bidona sa hlorom i dezinfekcionih sredstava. Biće postavljene i cisterne odnosno bidoni sa pijaćom vodom na više lokacija u gradu a nabavljena je i dodatna količina džakova za punjenje peskom. Štab je uputio poziv volonterima koji žele da pomognu da se jave Opštini Paraćin. Sve su službe u stanju pripravnosti, na snazi je vanredna situacija a Štab je u neprekidnoj komunikaciji sa svim nadležnim službama – „Srbijavodama“, JKP „Crnica“, Vatrogasnom službom, Policijom, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom, poverenicima mesnih zajednica u cilju preduzimanja svih preventivnih mera, adekvatnog i pravovremenog odgovora u kriznoj situaciji.

Povezane objave