Vazduh u Popovcu trenutno veoma zagađen

 Vazduh u Popovcu trenutno veoma zagađen

foto: screenshot xEco

Prema podacima na sajtu xEco, vazduh u Popovcu prekomerno je zagađen zbog velike koncentracije PM 2.5 i PM 10 čestica. U poslednja 24h u Popovcu je izmereno 70 µg/m3 PM 2.5 čestica, kao i čak 140 µg/m3 PM10 čestica.

Vrednosti koje toleriše Svetska zdravstvena organizacija za PM 2.5 čestice iznose 15µg/m3, dok je za PM 10 čestice taj broj 45µg/m3. Vrednosti za obe kategorije čestica u Popovcu su višestruko veće, prema merenjima dostupnim na sajtu xEco.

Aplikacija xEco Vazduh („eXtreme ECOlogy“ – Ekstremna ekologija) prikazuje Evropski Indeks kvaliteta vazduha u Republici Srbiji koristeći podatke o koncentracijama pet zagađujućih materija: Suspendovanih čestica prečnika do 10 i 2,5 mikrona (PM10 i PM2.5), sumpor dioksida (SO2), azot dioksida (NO2) i prizemnog ozona (O3).

Prikazuju se merenja agregirana na časovnom i dvadesetčetvoro­časovnom nivou iz mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha (preuzeta sa nacionalnog portala otvorenih podataka) kao i indikativna merenja koncentracija PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica iz javno dostupnih baza podataka o kvalitetu vazduha u realnom vremenu koje pripadaju „Sensor community“ (luftdaten.info), odnosno iz projekta „Vazduh građanima“ (klimerko.org). 

Povezane objave