VEK BORBE – izložba o 100 godina „imena koje život znači“

 VEK BORBE – izložba o 100 godina „imena koje život znači“

Više od dve stotine fotografija podeljenih u petnaest celina čini jedinstvenu postavku izložbe „Vek borbe“ koja svedoči o novinskoj kući „Borba“, najznačajnijim momentima u čak 100 godina njenog postojanja – od nastanka pa do danas. Paraćin i paraćinski Kulturni centar ima tu čast da bude prva stanica ove izložbene postavke na njenom putu po Srbiji.

Šetnja kroz izložbu Vek borbe, kako sam autorski tim kaže, ne predstavlja samo prolaženje pored fotografija i celina, već prolazak kroz vremenski tunel, na čijim se zidovima nalaze uspomene jednog vremena.

Autorka izložbe je mlada novinarka današnje Borbe, Milica Drašković, pred kojom je bio zadatak da od više hiljada fotografija iz Borbine foto-arhive izdvoji one koje će u pravom smislu reprezentovati sto godina ove novinske kuće i obuhvatiti sve važne segmente koji su obeležili jedno vreme. Kako autorka kaže, fotografije su poređane u 15 celina među kojima nema hronološkog sleda, ali itekako ima logičnog.

Naići ćete na zid kulturnih dešavanja u nekadašnjoj Borbi, malo ćete više čuti o Borbinim prestižnim nagradama za arhitekturu i književnost, kao i o otvaranju dve Borbine „kulturne bebe“ – a to su Radio Studio B i Atelje 212 koji su nastali u zgradi Borbe. Meni je jako drag i zid zanimljivosti gde ćete, na primer, otkriti kako je Fića dobio to ime i saznati nešto o Borbinom satu. Pored toga, moći ćete da saznate i priču o tome kako je bio prestiž imati i čitati Borbu, pa su se u Knez Mihajlovoj mogli videti ljudi koji u zadnjem džepu nose presavijenu Borbu tako da se vide onih crvenih pet slova. Tu su i četiri kanvasa sa celinama najrazličitijih fotografija – od ratnog izveštača Borbe iz Drugog svetskog rata, pa sve do Peletove posete zgradi Borbe.

kaže Milica Drašković.

Autorka ističe da izvojiti dve stotine fotografija među hiljadama njih nije bio nimalo lak zadatak, ali je istovremeno bila i velika čast.

To je zapravo bio i najteži zadatak. Kada smo ušli u zgradu Borbe, svi mi mlađi novinari, prvo smo bili upoznati sa tom prebogatom foto-dokumentacijom i arhivom.Videli smo šta u stvai mi imamo a niko na Balkanu nema, kakvo je to blago. Fotografije koje se nalaze na izložbi nikada do sada nisu izlazile u nekim medijima, novinama ili u Borbi nekada, već se upravo nalaze prvi put ovde.

Od dve hiljade fotografija koje sam imala na raspolaganju, ja sam imala mesta za 200 efikasnih – onih koje će biti upečatljive, poznate i zapamtljive. To je velika odgovornost, ali i velika čast. A kada se ta dva spoje, mislim da nastaje magija i ovo što vidimo danas. Ja sam jako zadovoljna i presrećna i jako mi je drago što je prva izložba upravo u Paraćinu.

kaže autorka Milica Drašković.

Borba je danas časopis za kulturu obnovljen pre 3 godine, a deo izložbe su i sve naslovnice od obnavljanja Borbe. Na njenom čelu nalazi se generalni direktor Andrija Jorgić koji ističe da je veoma ponosan na mlade snage koje čine okosnicu današnje Borbe.

Ponosan sam na Milicu koja je iznela najveći teret ove izložbe. Borbu nekada i Borbu danas definitivno spaja ovih pet crvenih slova ispisanih ćirilicom. Ja volim da kažem da je nekadašnnja Borba bila stub borbe protiv fašizma, a današnja Borba je svakako stub borbe za kulturu. To je ono za šta ćemo se boriti i sačuvaćemo to da Borba ostane besplatna i dostupna svima koji su zainteresovani da je čitaju. Jer kultura nema cenu.

istakao je Jorgić.

U prethodnoj godini čelnici Borbe zavredili su nekoliko značajnih priznanja: Sretenjski orden II stepena uručen od strane predsednika Republike Srbije, zatim Vukova nagrada i Svetosavska povelja neke su od njih.

Postavka će se u paraćinskom Kulturnom centru nalaziti narednih 14 dana, odakle će dalje svoj put nastaviti širom Srbije.

Povezane objave