Veliko interesovanje Paraćinaca za roman prvenac sugrađanke Ivane Marković /Viktorie Volkove/

 Veliko interesovanje Paraćinaca za roman prvenac sugrađanke Ivane Marković /Viktorie Volkove/

Kada sam dobio roman, očekivao sam nešto sasvim drugačije od onoga što me je zateklo kada sam počeo da čitam. Stekao sam utisak da čitam knjigu nekog stranog pisca, a ne našeg, a i ono što mi je isto bilo zanimljivo – kao da prosto, na neki jednostavan način, ali polako i sigurno ulaziš u priču sa ljudima koje znaš. Ovo je i ljubavna i životna priča i triler i akcija – svega ima pomalo, ali dovoljno. Jedna savremena priča i drago mi je da se jedna naša autorka usudila da tako mlada napiše jedan takav roman. Mogao bih lagano da je uporedim sa francuskim piscem Gijom Musoom koji je bestseler autor.

Ovim rečima svoje utiske o romanu „Teci mi kroz vene“ Paraćinke Ivane V. Marković preneo nam je Nenad Jevtić, portparol Kulturnog centra Paraćin. Upravo je u galeriji Kulturnog centra sinoć, dve godine od objavljivanja knjige, održana promocija debitantskog dela Ivane Marković.

Knjiga je nastajala čitavu okruglu deceniju, zato što sam je počela još u osnovnoj školi kada sam, da tako kažem, bila nezrela klinka. Krenula je sasvim spontano, bez ikakve namere, bez ikakve ideje. Ja volim da kažem – pisanje je došlo meni, nisam ja njemu. To je uvek bilo u meni, samo je čekalo pravi trenutak da krene napolje.

kaže autorka romana Ivana Marković.

Radnja ovog romana napisanog na preko 400 stranica dešava se u Amsterdamu. Iako nam naslov Teci mi kroz vene sugeriše da se radi od ljubavnoj priči, zapravo je u pitanju mnogo kompleksnija radnja.

To jeste ljubavna priča u koju su utkane i neke porodične priče i priče o prijateljstvu, borbi čoveka sa samim sobom i sa drugima. Na početku se desi da glavnog junaka verenica ostavi bez ikakvog objašnjenja i naizgled bez ikakvog razloga, baš na dan venčanja. Od tog dana, kreću u njemu da se dešavaju različite bure koje ga dovode u različite situacije. U svaki lik sam utkala deo sebe i, svesno ili nesvesno, sebi bliske ljude i dešavanja iz njihovih života.

o svom romanu prvencu kaže Ivana Marković.

Ukoliko na koricama knjige pročitate ime Viktoria Volkova – nemojte se zbuniti – to je zapravo naša Paraćinka Ivana Marković, a ovo umetničko ime koje je sebi namenila zapravo nosi jaku simboliku:

Viktoria – značenje ovog imena je pobednica i posvećeno je svim pobedama koje sam u životu izvojevala. Volkova – znači vuk, vukovi…znamo da oni idu u čoporu, ali sa druge strane vole i da budu sami, što dosta govori i o meni.

objašnjava Ivana.

Moderatori na promociji u Kulturnom centru bili su Nenad Jevtić, Vesna Miletić i Srećko Zdravković. Knjiga je izdata u Presing izdavaštvu, a dostupna je i na sajtu Knjižare Roman.

Ivana Marković je rođena u Ćupriji 1996. godine, živi u Stubici, radi u Paraćinu. Piše i kratke priče, a u pripremi je već i drugi roman. Ivana se bavi i umetničkom fotografijom, ali joj je ljubav prema književnosti ipak primarna.

Povezane objave