Više od 40 izlagača na vodećem Sajmu obrazovanja u zemlji – ćuprijskom NOUFEST-u

 Više od 40 izlagača na vodećem Sajmu obrazovanja u zemlji – ćuprijskom NOUFEST-u

44 visokoškolske ustanove iz čitave Srbije predstavljaju svoje programe srednjoškolcima iz Pomoravlja na ovogodišnjem NOUFEST Sajmu obrazovanja u ćuprijskoj hali Ada. Ovo je jedanaesti put da se dvodnevni sajam održava u Ćupriji, a u organizaciji Regionalnog tima podrške za nauku, obrazovanje i umetnost, NOU tima.

Možemo sa ponosom da kažemo da smo posle jedanaest godina dostigli nivo koji je prestižan za čitavu našu zemlju i sa ponosom mogu da kažem da imamo najveći broj domaćih školskih institucija. Dakle, tu su i fakulteti sa univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, privatni fakulteti i univerziteti, akademije strukovnih studija koji dolaze širom naše države, dakle imamo ih od Vojvodine do Pirota. Po ovome smo najveći sajam obrzovanja u Republici Srbiji. Poenta ovog sajma je da učenicima iz našeg regiona približimo fakultete, odnosno da fakulteti koji rade već pojedinačne promocije to urade na ovakvom jednom mestu, a da učenici s druge strane imaju široku lepezu, odnosno da pogledaju i da se otprilike profilišu gde žele da nastave obrazovanje. Na ovaj način oni mogu direktno da pričaju sa ljudima koji ih do tančina mogu uputiti u studijske programe, način polaganja prijemnih ispita, mogućnost zapošljenja, dakle dobijaju direktne informacije, što bi se reklo jedan na jedan.

istakao je Dejan Milunović, član Regionalnog tima podrške za nauku, obrazovanje i umetnost.

O značaju ovog Sajma obrazovanja i ugledu koji uživa, osim broja institucija, svedoči i činjenica da mu se visokoškolske ustanove redovno vraćaju. Jedna od njih je Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu koji srednjoškolcima predstavlja 13 studijskih programa, a to su: Srbistika, Anglistika, Francuski jezik i književnost, Ruski jezik i književnost, Nemački jezik, Novinarstvo, Komuniciranje i odnosi s javnošću, Sociologija, Psihologija, Pedagogija, Filozofija, Socijalna politika i socijalni rad i Istorija.

Imamo trinaest smerova, tu su jezici i društvene nauke, a godinama unazad najveće je interesovanje za psihologiju. Ima velikog interesovanja i za Komuniciranje i odnose s javnošću, kao i za Anglistiku. Broj studenata koje upisujemo se razlikuje po smerovima – najviše ih je na psihologiji (120). Redovni smo na sajmovima obrazovanja, posećujemo ih svake godine, to je pravo mesto da mladi dobiju sve potrebne informacije i studijskim programima i upisu.

kaže Jovana Trajković, istraživač-saradnik Filozofskog fakulteta u Nišu.

Veliko interesovanje poslednjih godina vlada za Vojnom akademijom, a prema rečima majora Zorana Stojadinovića odnos broja momaka i devojaka koji se odlučuju za ovu obrazovnu ustanovu u procentima je gotovo 50-50. Ove godine iz civilstva se prima 175 kandidata za Vojnu akademiju i 25 za Medicinski fakultet.

Drugačije je kod nas školovanje nego na drugim fakultetima – u principu povezana je teorija i praksa i kroz naše školovanje imamo nastavu po kabinetima i onda to što se tu nauči možemo da proverimo u praksi. Naši kadeti mogu da steknu širok spektar znanja. Ono što je interesantno to je što je kod nas obezbeđen smeštaj, ishrana, knjige za sve studijske programe. Onome kome slabije ide neki predmet organizovana je dopunska nastava koja naravno kadete ne košta. Za vreme školovanja dobijaju stipendiju, odnosno kadetsku platu, a po završenom školovanju dobijaju oficirski čin. Imamo 7 studijskih programa na Vojnoj akademiji i medicinski fakultet Vojno-medicinske akademije.

objašnjava major Zoran Stojadinović.

Šta kažu srednjoškolci?

Svi zainteresovani srednjoškolci sa teritorije Pomoravlja imali su priliku da organizovano posete Sajam besplatnim prevozom Eurolin autobusa. Neke od posetilaca pitali smo koliko im je Sajam pomogao da definišu šta žele da studiraju:

Najviše mi je pažnju privukla Vojna akademija. Iskreno, nisam planirala to da upišem, više je moja drugarica, ja nisam u toj priči ali mi se dopalo predstavljanje i baš me je privuklo. Ja završavam smer Zaštita životne sredine i ostala bih u toj struci.

kaže Tamara Simić iz Tehnološke škole Paraćin.

Za sad mi je samo pomogao da se još više dvoumim – zato što je veliki izbor fakulteta i onda i ono malo što znamo kad vidimo koliki je u stvari izbor, mi se zbunimo. Ja se razmišljam između Fakulteta bezbednosti, FON-a i Pravnog fakulteta u Beogradu.

kaže Aleksandar Nikolić, učenik 4. razreda Gimnazije u Ćupriji

Planiram da upišem Vojnu akademiju, sviđa mi se Vojno-medicinska akademija, kao i Vojno inženjerstvo, Vojno vazduhoplovstvo. Odmalena to želim i uvek me je privlačilo – uniforma, disciplina i sve što ide uz to.

rekla nam je Olivera Milanović iz Tehnološke škole Paraćin.

Sutrašnji dan rezervisan je za predstavljanje srednjih škola sa teritorije Pomoravlja, te će ćuprijsku Halu Ada sutra ispuniti veliki broj učenika osmog razreda osnovnih škola ovog regiona.

Povezane objave