Višedecenijska Kilibardina ljubav prema staklu ovekovečena monografijom

 Višedecenijska Kilibardina ljubav prema staklu ovekovečena monografijom

Četiri decenije rada sa staklenim predmetima svakako nisu mogle stati u jednu knjigu, ali najznačajnija dela poznatog paraćinskog umetnika i dizajnera stakla Srbobrana Boce Kilibarde deo su monografije koja nosi naziv “Galerijsko upotrebno i unikatno staklo” a koja je u petak predstavljena u paraćinskom RISC-u.

Kilibarda koji se staklom bavi od sedamdesetih godina prošlog veka pa sve do danas o njemu govori kao o svojoj prvoj ljubavi.

Ovim sam zaokružio jedan ciklus svog života, svog rada koji sam iskreno i pošteno radio. Gledam knjigu i ne mogu da verujem, ponekad čak i pomislim da li sam stvarno ja to sve radio.Tu je otprilike jedna četvrtina svega toga što sam radio. Fotografije su na prvom mestu, mislim da je profesionalno urađeno. Poenta ove knjige je u tome što nema teksta, ja sam hteo da ona pokazuje dizajn kojim sam se bavio. Plan je da napravimo i izložbu fotografija i ovih dela.

kaže Srbobran Kilibarda.

Na pitanje šta mu je od prikazanih dizajniranih komada stakla bilo najteže za izvesti, autor kaže da je svaki rad na svoj način bio težak:

Svi su oni teški za izvesti. Samo je razlika u tome što sam ja takav tip čoveka da od jednog kalupa za jednu formu, za jedan artikl pravim dva-tri-četiri artikla, a od jednog kalupa sam mogao da pravim celu postavku.

kaže autor.

Izdavač knjige “Galerijsko upotrebno i unikatno staklo” je Narodna biblioteka „Dr Vićentije Rakić“ Paraćin, dok je pripremu i grafički dizajn radio Vladica Milenković. O monografiji je na promociji govorio prof. dr Predrag Jašović.

Srbobran Kilibarda, poznati slikar, akvarelista, vajar ali pre svega dizajner stakla svoja dela izlagao je širom Srbije i u inostranstvu – u Muzeju istorije Jugoslavije (1999), Kulturnom centru Beograd (Galerija Paleta), na Oktobarskom slonu Beograd, u Kući legata Beograd, Herceg Novom, Zrenjaninu, Subotici, Lincu, Solunu, Amštetenu i Kulturnom centru Paraćin.

Povezane objave