Volonteri osnovna snaga i energija Crvenog krsta

 Volonteri osnovna snaga i energija Crvenog krsta

Preko 6 000 radnih sati imali su volonteri paraćinskog Crvenog krsta u periodu od marta 2020. do oktobra 2021. godine. U doba pandemije, kao i svake druge društvene nepogode, značaj volontera vrtoglavo raste, a danas je bio trenutak da se toga podsetimo. Paraćinski Crveni krst danas je obeležio Međunarodni dan volontera – dan posvećen onima koji rade za dobrobit zajednice ili društva i pritom za svoje aktivnosti nisu plaćeni.

Zahvaljujući volonterima ovakva organizacija i postoji, oni predstavljaju osnovnu snagu i energiju. Danas smo se okupili da bismo se posetili koje su to vrline i zapravo jedna vrsta žrtve i stradanja ljudi koji poklanjaju svoje vreme, znanje i iskustvo pomažući drugim ljudima.

kaže Emina Mladenović, stručni saradnih Crvenog krsta Paraćin.

Crveni krst Paraćin okuplja oko 500 volontera, od kojih je stalno aktivno oko 100, kažu iz ove organizacije. Jedan od njih je i Ognjen Gavrilović, predsednik Omladinske terenske jedinice CK Paraćin koji je volonter ove organizacije već 4 godine.

U prvoj godini srednje škole Crveni krst je imao predavanje u školi, nakon čega sam se prijavio i postao volonter. Ono što me je najviše privuklo jeste prva pomoć, kao i davalaštvo krvi. Još tada sam želeo da budem dobrovoljni davalac krvi, a sa 18 godina sam to i postao. Mnogi mladi nisu dovoljno upućeni u značaj volonterizma pa se i ne angažuju. Svako ko proba, kao ja, rado ostane u tome jer im se to svidi, a ujedno je i korisno.

kaže Ognjen Gavrilović, predsednik Omladinske terenske jedinice CK Paraćin.

Volonteri su u ovoj organizaciji uključeni u mnogobrojne aktivnosti – od vršenja edukacija po školama do terenskog rada, učešća u programima brige o starima, prve pomoći, prikupljanja odeće i hrane za najugroženije. Među volonterima su i učenici osnovnih škola, srednjoškolci, ali i mnogi stariji sugrađani. Emina Mladenović istakla je da je epidemiološka situacija uslovljena širenjem koronavirusa u prethodnih godinu i po dana povećala broj volontera Crvenog krsta.

Mnogi koji prethodnih godina nisu bili aktivni, aktivirali su se upravo u tom periodu i mogu da kažem da je ova organizacija ponosna na svoje volontere što su bili tu onda kada je bilo najpotrebnije.

ističe Emina Mladenović.

Mečunarodni dan volontera obeležava se širom sveta kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Ovogodišnji dan volontera obeležen je pod sloganom Nezaustavljivi. Ovom prilikom, volonterima i saradnicima paraćinskog CK dodeljene su zahvalnice, kao i srebrni i zlatni znak Crvenog krsta.

Povezane objave