Vozači i zimska oprema – u kojim slučajevima možete biti kažnjeni i kolike su kazne za neposedovanje zimske opreme

 Vozači i zimska oprema – u kojim slučajevima možete biti kažnjeni i kolike su kazne za neposedovanje zimske opreme

foto: Karolina Grabowska from Pexels

Sa pojavom prvih snežnih dana, stižu nam i prva upozorenja Auto-moto saveza Srbije o bezbednosti u saobraćaju. AMSS upozorava na pojavu snega na mnogim putnim pravcima širom Srbije, te podseća na obaveznu upotrebu zimske opreme. Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, od 1. novembra do 1. aprila obaveza je vozača da vozila budu opremljena zimskim gumama, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Obavezna zimska oprema pored 4 pneumatika čija je dubina šare minimum 4mm, podrazumeva da se (izvan naseljenih mesta), u prtljažniku vozila moraju nalaziti lanci ili druga sredstva za povećanje trakcije. Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove, i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

U kojim slučajevima vozači mogu biti kažnjeni?

Iako je prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima definisano da je zimska oprema potrebna od 1. novembra, treba znati da je zakonom kažnjivo jedino ako zimsku opremu ne poseduju vozači vozila u slučaju pojave snega, leda i poledice. Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, vozač je dužan da zimsku opremu poseduje i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna u iznosu od 5.000,00 dinara, navodi se na sajtu Agencije za bezbednost u saobraćaju Republike Srbije.

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznositi i do 20 hiljada dinara za fizičko lice, a od 60 000 do čak 800 000 dinara za pravno lice. Takođe, u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimske opreme, vozač i vlasnik takvog vozila u obavezi su da plate svu nastalu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Povezane objave