„YUGOvanje“ u 25 avanturističkih priča Danijele Vulićević

 „YUGOvanje“ u 25 avanturističkih priča Danijele Vulićević

U paraćinskom Zavičajnom muzeju večeras je predstavljena zbirka kratkih priča autorke Danijele Vulićević posvećena njenim svakodnevnim pustolovinama nastalih tokom dvadesetpetogodišnje vožnje jednog – juga. Tako „Yugovanje“ simbolično obuhvata 25 autobiografskih priča inspirisanih svakodnevnim putovanjima od Aranđelovca do Lapova, i obratno.

Na tim putovanjima od Danijelinog prebivališta do mesta zaposlenja, njen „saputnik“ bez izuzetka bio je upravo jugić, kako insistira, „ne crveni već boje trule višnje“. Ovo, kako autorka kaže, nije priča o vožnji žena, već filozofija života koja se spoznaje u naizgled rutinskoj putanji od jedne tačke do druge.

Priče su uglavnom duhovite, nastale na trasi koju sam svakodnevno prolazila. Jedina tužna priča u knjizi je ona u kojoj sam mamu vozila na hemoterapiju, ona mi je, onako, najbolnija bila da je napišem. Jedna od najdražih je priča u kojoj govorim o dečaku sa Daunovim sindromom kojeg svakog dana srećem u selu Natalinci na jednom istom mestu i mašemo jedno drugom i to mi je jedan od najlepših trenutaka svakog jutra.

kaže Danijela.

Autorka je čitajući svoje priče na promociji zasmejala Paraćince, ali i inspirisala da se prisete svojih dogodovština sa nekim jugićem.

Knjigu „YUGOvanje“ UK Koraci objavila je u okviru edicije Grad i trag. Ova knjiga objavljena početkom godine već se nalazi u bibliotekama u Srbiji, zahvaljujući Ministarstvu kulture koje je otkupilo i prosledilo primerke bibliotekama širom zemlje.

Povezane objave