Zašto je javni nastup i predstavljanje na društvenim mrežama važno za udruženja građana?

 Zašto je javni nastup i predstavljanje na društvenim mrežama važno za udruženja građana?

U eri digitalne komunikacije u kojoj, pored elektronskih medija, najveći uticaj na javno mnjenje imaju društvene mreže, predstavnici civilnog sektora i udruženja građana suočeni su sa neophodnošću da budu prisutni, kako u medijima tako i na društvenim mrežama, da bi onima kojima se obraćaju bili vidljivi.

S ciljem da pomognu udruženjima građana da unaprede javne nastupe kako bi njihove poruke zaista došle do onih kojima se obraćaju, UG Pridruži se organizovalo je u svojim prostorijama radionicu javni nastup i predstavljanje na društvenim mrežama. Učesnici su bili predstavnici udruženja iz Paraćina, a predavači Bojana Vlajović Savić i Marija Milošević – obe novinarke i aktivistkinje.

Treba da se trudimo da u što kraćem vremenu kažemo ključne stvari koje predstavljaju nas kao aktivistu, našu organizaciju, ili neki naš konkretan projekat. To je stvar koja zahteva vežbu – to najbolje možemo da vidimo na primeru političara zato što oni to najviše vežbaju. Dakle, oni prolaze razne vrste obuka na kojima ih stalno uče kako će u vrlo kratkom vremenskom roku da saopšte ono što je njima važno.

rekla je Bijana Vlajović Savić, predavač na radionici.

Ukoliko se ciljnoj grupi obraćamo preopširno, ona će izgubiti pažnju za slušanje. Zato je konciznost veoma važna. Na radionici su obrađivane teme: kako se pripremiti za javni nastup, zatim kreiranje izjave ili saopštenja za medije, kao i kako uspostaviti i održavati kontakt sa novinarima. Drugi deo radionice odnosio se na nastup na društvenim mrežama, a predstavnicima nekolicine udruženja iz Paraćina o tome je pričala Marija Milošević, aktivistkinja iz udruženja Res Publica.

Čitava radionica uključivala je i niz primera iz prakse, kao i vežbe na kojima su učesnici direktno mogli da primene naučeno.

Ovo je prva od četiri radionice koje će biti organizovane u okviru projekta Mreža građana za zaštitu prirode čiji je nosilac UG Pridruži se, a partneri su Institut za regionalni razvoj” Novi Sad, “Građanski pokret slobodan izbor” Paraćin, “Pokret dostojanstvenih” Paraćin, “Medija centar Paraćin” Paraćin, “Sigurno napred” Paraćin.

Program sprovode Mladi istraživači Srbije u periodu od 2020 do 2024. godine, a podržava Švedska. Kroz realizaciju programskih akivnosti, Mladi istraživači Srbije nastoje da ubrzaju promene u sektoru zaštite životne sredine u Srbiji kroz jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i njihovo umrežavanje.

Povezane objave