Život na „suprotnoj“ strani – Svetski dan levorukih

 Život na „suprotnoj“ strani – Svetski dan levorukih

Između 8 i 14% svetskog, a od 5-10% stanovništva u Srbiji je levoruko, a ovaj dan – 13. avgust upravo je posvećen levorukima jer se godinama unazad obeležava kao Međunarodni dan levorukih osoba.

Pisanje levom rukom ranije se smatralo manom, pa su učitelji u školi koristili razna sredstva kako bi decu „odvikli“ od ove „loše navike“. Danas se to ne smatra manom, ali levoruki i dalje imaju osećaj da žive u „svetu desnorukih“. U svakodnevnom životu, sreću se sa brojnim izazovima, ako uzmemo u obzir da je većina predmeta prilagođena desnorukima. Zamislite da kompjuterski miš, makaze, kućne aparate, pa čak i posuđe koristite levom rukom. Pojedina istraživanja kažu da su levoruki upravo zbog toga izloženi i većem riziku za nastanak povreda.

Zbog svih prepreka sa kojima se osobe koje koriste levu ruku svakodnevno sreću, u Velikoj Britaniji je 1990. godine osnovan Klub levorukih, a Međunarodni dan posvećen ovim osobama, prvi put je obeležen 13. avgusta 1992. Ova organizacija je kasnije dobila međunarodni karakter i postala vodeći svetski savetodavni centar levorukih.

Da li će osoba lakše da koristi levu ili desnu ruku, zavisi od razvijenosti mozga. Kod levorukih osoba podjednako su razvijene obe polovine, ali oni u mozgu imaju znatno više nervnih vlakana.

Cezar, Aristotel, Nikola Tesla…

Svetska istorija obiluje primerima poznatih levorukih osoba, među kojima su naučnici Marija Kiri, Albert Ajnštajn i Džejms K. Maksvel, prvi čovek na Mesecu Nil Armstrong, velike vojskovođe Julije Cezar, Aleksandar Makedonski, Napoleon, čuveni britanski državnik Vinston Čerčil, umetnici Leonardo da Vinči i Mikelađelo, glumci Čarli Čaplin, Robert de Niro i Džulija Roberts, muzičari Betoven, Bah, Džimi Hendriks i Pol Makartni, kao i jedan od najuticajnijih ljudi u svetu biznisa, Bil Gejts.

Za levoruke osobe važi mišljenje da su kreativnije, ali ipak, ne postoje naučni dokazi da korišćenje leve ili desne ruke ima direktan uticaj na ličnost ili talente kojima jedna osoba raspolaže. Na današnji dan se podstiču desnoruki da probaju da koriste predmete za levoruke, kako bi videli kako je to kada im je sve na, uslovno rečeno, „pogrešnoj“ strani.

Povezane objave